Grbin: “Znanstvenici su izbačeni iz Savjeta jer su se vodili znanošću, ne politikom”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak se u Saboru osvrnuo na izbacvivanje petero potpisnika apela iz Vladinog Znanstvenog savjeta.

“Ovoga su vikenda znanstvenici upozorili Vladu da odgovor na koronakrizu nije utemeljen na znanstvenim činjenicama i da je Hrvatska zbog svog pristupa među najgorim zemljama na svijetu, a u Europi samo jedna zemlja gora od nas, a zašto? Zato što se Vlada RH ne vodi znanošću, ne vodi onime što je znanost pokazala da je dobro u borbi protiv krize, nego onim što je dobro za politiku HDZ-a, a to je loše i ne može pomoći Hrvatskoj u borbi protiv ove krize”, rekao je Grbin u Saboru.

“Ljude, koji su do sada pokušavali isključivo svojim znanjem i znanošću i znanstveno utemeljenim činjenicama pomoći Hrvatskoj da se bolje nosi s koronakrizom, ali nisu uspjeli zato što u 21. stoljeću netko prednost daje svojim dnevnopolitičkim ciljevima, umjesto isključivo zaštiti zdravlja hrvatskih građanki i građana. To je, kolegice i kolege, ono što HDZ danas radi”, rekao je Grbin.

Dodao je da u Hrvatskoj Stožeru treba samo jedan mig premijera Andreja Plenkovića. Poručio je vladajućima da mogu reći da znanstvenike nisu izbacili, nego zahvalili na suradnji, ali da je bit ista.

“Nije šija, nego vrat. Izbacili ste ih samo zato što su se vodili znanošću, a ne politikom. Ne može jedna stranka biti talac jednog čovjeka, a ne može niti Hrvatska biti talac jednog političara, pa makar se on zvao i Andrej Plenković”, zaključio je predsjednik SDP-a.

Komentiraj