Grbin zatražio ocjenu suglasnosti ‘lex Agrokora’

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin danas je Ustavnom sudu predao prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. ‘lex Agrokor’.

Cijeli prijedlog možete pročitati OVDJE.

“Iako mislim da nakon svega do sada u javnosti iznijetog i nije potrebno previše objašnjavati zbog čega dvojim u ustavnost navedenog Zakona, pokušao bih u par crta objasniti zbog čega smatram da se ovim Zakonom krši Ustav Republike Hrvatske, ali i pravni poredak Europske unije. Prije svega, iz aviona je vidljivo da ovaj Zakon dovodi do nejednakosti jer na različit način tretira različite subjekte. Od činjenice da se primjenjuje samo na (velika) dionička društva, preko pogodovanja bankama koje će kreditirati Agrokor pa do diskrecijskog prava izvanrednog povjerenika da odabere kojim će vjerovnicima plaćati prethodna dugovanja i s kime će nastaviti poslovanje, Zakon vrvi od odredbi koje po svojem karakteru promoviraju nejednako postupanje i arbitrarnost. Takvim propisima ne može biti mjesta u ustavnom poretku jedne uređene pravne države, kakvom Hrvatska (nadam se) želi biti”, napisao je Grbin na svom blogu.

Dodao je da zakon krši i ustavno načelo koje jamči sudsku kontrolu nad svim postupcima i narušava trodiobu vlasti, jer sve ključne odluke prebacuje u nadležnost Vlade, a sud pretvara u dostavljača čija je jedina ovlast proglasiti Vladine odluke. “Ovaj je zakon suprotan europskom pravu koje smo se sami obvezali poštovati. To ne samo da utječe na njegovu ustavnost, već Hrvatsku dovodi u poziciju da se protiv nje mogu pokretati postupci radi tzv. infringementa, koji mogu rezultirati velikim novčanim kaznama, koje ćemo, na kraju, plačati svi mi”, zaključio je.

Komentiraj