Grbin zaprijetio ‘pobunjenicima’: “Oni koji odbiju provoditi politiku SDP-a, nastavit će dalje sami”

Sjednica Glavnog odbora SDP-a najavljivana je kao ključan trenutak nakon kojeg bi se trebala prelomiti teška kriza koja već dugo potresa glavnu oporbenu stranku. Velikom većinom glasova Glavni odbor zauzeo je stajalište da svi članovi SDP-a, zastupnici i vijećnici moraju provoditi odluke tijela stranke, u suprotnom će im se izreći stegovne mjere. To znači da se Peđi Grbinu otvara put kako bi se obračunao s velikim dijelom saborskih zastupnika SDP-a koji se ne slažu s time da izbačeni članovi stranke ne mogu biti i članovi njihova saborskog Kluba.

“Nije ovo bitka, niti raskol u SDP-u. Odluka koju je danas donio Glavni odbor pokazuju da u SDP-u postoji visoki stupanj jedinstva oko toga kako se SDP treba voditi, kako se sa SDP-om treba upravljati, a prije svega što SDP treba zastupati. SDP je danas odlučio da ne možemo stati na stranu onih koji gledaju samo svoj privatni interes, samo svoju saborsku fotelju, mjesto predsjednika u nekom saborskom odboru, već gledamo ono što je interes jedne političke opcije. To je opcija koja se bori za određene vrijednosti u društvu, vrijednosti solidarnosti, pravde i demokracije”, kazao je Grbin u Dnevniku HTV-a. 

‘Pobunjenici’ u SDP-u: “Opet ćemo glasati protiv izbacivanja kolega koji nisu ništa prekršili”

Na pitanje što će biti sa 14 zastupnika u Saboru ako ostanu jedinstveni pri stajalištu da četvero izbačenih su i dalje članovi Kluba zastupnika SDP-a, Grbin je rekao:

“Danas smo otvorili vrata svakome da prihvati odluke središnjeg dijela stranke i da zajedno s nama nastave voditi politiku SDP-a. Oni koji odbiju provoditi politiku stranke i koji sami donesu odluke da će zastupati pojedinačne, partikularne i privatne interese, oni ne mogu zastupati stranku, oni ne mogu biti dio tima, dio ekipe i nastavit će sami”, kazao je.

Budući da su trenutačno u većini u Klubu zastupnika SDP-a, ako bi oni otišli iz Kluba, onda bi njih 18 bili drugi po snazi klub u Hrvatskom saboru. Time bi onaj Klub koji bi bio “pod vama” izgubio npr. mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika jednog od najvažnijih saborskih Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu politiku, pa i ime. Vaši protivnici u Klubu zastupnika kažu “mi smo veći i nama u tom slučaju ostaje naziv SDP, a ova druga strana si onda mora birati ime”, kazala je novinarka Tatjana Munižaba.

“Ime ovoj stranci ne može oduzeti nitko. Puno važnije od toga je da nitko ovoj stranci ne može oduzeti ono što ova stranka zastupa, za što se borila i za što se bori i danas. To su vrijednosti kojih u hrvatskom društvu nedostaje, poput solidarnosti, pravde, borbe za slabije”, kazao je.

Hajduković stao uz izbačene članove: “Branit ću svoje principe, ako to znači isključenje iz SDP-a, prihvatit ću”

Komentiraj