Član predsjedništva SDP-a Hrvatske Peđa Grbin je na konferenciji za novinstvo održanoj u ponedjeljak u Rijeci ocijenio da  vlada u ostavci protuzakonito donosi uredbe sa zakonskom snagom, te da će SDP, kako je rekao, kad dođe na vlast, otkloniti svu štetu nastalu takvim potezima a protiv odgovornih pokrenuti odgovarajuće postupke koji mogu uključivati i osobnu nadoknadu nastale štete.

Grbin je istaknuo da članovi bivše vlade donose  uredbe kojima se planiraju mijenjati zakone i nakon raspuštanja Sabora 15. srpnja. To su, rekao je, prije svega ministrica Bernardica Juretić koja namjerava uredbom ostvariti jedno od predizbornih obećanja HDZ-a te ministar Zlatko Hasanbegović koji pokreće postupak mijenjanja Zakona o HRT-u uredbom kojom se sadašnji mandat v.d. ravnatelja HRT-a produžuje.

Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović ocijenio je da je vladajuća većina u Saboru i vlada koja proizlazi iz nje u prošlom mandatu najlošija od svih do sada. Održane su samo tri sjednice Sabora, na njima su donesena 33 zakona, a samo jedan od njih u redovnom postupku, rekao je.

Domoljubna koalicijia i Most su vratili nered, nerad i kaos u zemlju a rezultat je paraliza vlasti i oporavka gospodarstva te nesigurnost cijelog društva, ocijenio je  dodajući da je SDP spreman Hrvatskoj vratiti sigurnost, rad, stabilnost, slobodu medija, obrazovni sustav 21. stoljeća i odgovarajući zdravstveni sustav.

Odgovarajući na pitanje o utjecaju izbora Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a na predizbornu kampanju, Grbin je rekao kako se  u SDP-u ne zamaraju tko je  na čelu političkih suparnika, nego da samo žele da se počne govoriti o budućnosti, a ne o onome što se događalo 1941. ili 1991. “Želimo da se u kampanji govori o različitim idejama i prijedlozima koje nudimo. Nadamo se da će HDZ ponuditi nešto bolje i sustavnije nego što je nudio proteklih godina”, naglasio je.

Komentirajući  medijske navode o troškovima u villi na Kostabeli u Rijeci tijekom vlade Zorana Milanovića, iznijetima usporedno s informacijama o troškovima boravka obitelji Tihomira Oreškovića prošlih mjesec dana u tom objektu, Grbin je naveo da ne zna je su li te informacije točne te da ih ne bi komentirao. No, naveo je, svaki obnašatelj vlasti bi se trebao ponašati odgovorno u trošenju javnog novca.

Današnji Jutarmji list je naveo da je obitelj premijera Oreškovića u mjesec dana potrošila više od 100 tisuća kuna za catering  dok je 2015. u vrijeme Milanovićeve vlade za catering u toj vili potrošeno 295 tisuća kuna.,

Peđa Grbin je na zamolbu da komentira medijske napise  o zahtjevu za revizijom postupka tzv. slučaja  agencije Madison Consulting i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića,  rekao da je DORH odbacio kaznenu prijavu u tom slučaju jer je utvrđeno da nema dokaza ni osnove za pokretanje postupka.

Komentiraj