GRBIN: “SDP zbog Bandića duguje veliku ispriku Zagrepčanima”

“SDP-u mora biti jasno da građanima Zagreba duguje veliku ispriku za Milana Bandića i sve što se pod njegovom vlasti dogodilo, a to možemo samo na jedan način, a to je da napravimo sve što možemo da iduće godine maknemo Milana Bandića i dovedemo ljude koji znaju što znači upravljati gradom”, izjavio je za N1 kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin.

“Ne bih imao ništa protiv da Tomašević bude kandidat, ali to je proces”, kazao je. “To je stvaranje otvorenog pokreta otpora prema lošoj vlasti. Nitko od nas sam pojedinačno nema snage uspjeti u ovom pothvatu, ali zajedno to možemo napraviti. Zato je naša obveza okupiti te snage i pronaći najbolje rješenje. Naravno da bih želio da novi gradonačelnik zagreba bude najbolje što SDP može ponuditi, ali ako u SDP-u ne možemo naći takvog kandidata da ima realne šanse za pobjedu, onda moramo potražiti drugdje”.

Grbin ocjenjuje kako je “SDP uvelike postao klijentelistička stranka”. Time je “postajao sve sličniji HDZ-u, a za Hrvatsku je i ovaj jedan HDZ dovoljan. To ćemo promijeniti. Kriterij napredovanja moraju biti rezultati”, najavio je.

“SDP je lijeva stranka i takav treba ostati. Ljevica je u krizi u Europi i svijetu, ali u onim država gdje je na vlasti, puno dobroga je napravljeno, od Novog Zelanda do Danske, tamo se pokazalo da građani žive bolje”, kaže Grbin.

SDP se “otuđio od najranjivijih”. Stranka se “otuđila od sadržaja”. “Vrijednosti su ono što treba voditi politički sadržaj, ali u tome se treba posvetiti onome što je većini građana bitno, s lijevog kuta gledanja. Premda je SDP napravio puno za ranjive skupine u društvu, da, udaljili su se. SDP je radio, ali nije radio dovoljno, to je činjenica.”

Komentirajući problem blokiranih i ovrha, Grbin je rekao da to treba gledati na više načina. “Tom problemu moramo pristupiti na širi način – zašto velik broj sugrađana ne plaća obveze, zašto su dovedeni u takvu situaicju i kako im pomoću da uopće ne dođu u tu situaciju da budu blokirani. Bavit ćemo se ovršnim zakonom. Zaštita dostojanstva dužnika i mehanizam da ovršni postupak ne postane samo vrsta hiperprofita, to su najvažnije stavke”, istaknuo je Grbin. Naveo je primjer Slovenije koja ima reformirani sustav i dobar je primjer, no volje kod vladajućih dosad nije bilo, kaže. Obročna otplata duga, nagodbe umjesto ovršnih postupaka i za to vrijeme novi ovršni zakon osnovne su stavke koje treba podržati.

Kritičan je prema nasljeđu Franje Tuđmana, ali ne koliko je nekad bio. “Tuđman je osoba koja ima određene zasluge u stvaranju moderne nezavisne Hrvatske, u obrani itd. No, bio je na čelu vlasti koja je stvorila kriminalni sustav pretvorbe i privatizacije, u Hrvatsku na velika vrata uvela ortački kapitalizam. Od društva koje je godinama težilo modernizaciji, pokušali smo se pretvoriti u tradicionalno zatvoreno društvo. To je na hrvatskom putu ostavilo velik trag. No, vraćati se u to vrijeme nema potrebe”, kaže.

Komentiraj