Grbin: “Produžite moratorij na ovrhe, odustanite od porezne reforme i promijenite borbu s pandemijom”

Promjena modela borbe s epidemijom, produženje moratorija na ovrhe i odustajanje od porezne reforme tri su mjere koje je predsjednik SDP-a Peđa Grbin predložio u intervjuu za N1 televiziju.

Još nije kasno da se širenje covida-19 u Hrvatskoj ne pretvori u katastrofu, ali se mora djelovati hitno, i kroz Sabor, kazao je.

“Predlagali smo zajednički sastanak predsjednika Vlade s predstavnicima parlamentarnih stranaka, jer smo uvjereni da način na koji se vodi kriza od 3. mjeseca do sada više ne funkcionira. Smatramo da odluke koje se donose, vezano uz odgovor na covid, ne samo zdravstveni nego i ekonomski. One trebaju ići kroz Sabor i Vladu. Umjesto preporuka kojih se mnogi neće držati, trebamo uvesti vrlo konkretne mjere koje će pomoći u suzbijanju covida”, kazao je.

Rekao je da “ne valja” niti sustav epidemijskih mjera koji se odnosi na preporuke:

“Ne možete uvesti kaznu, ako je nešto preporuka. Ako je nešto preporuka, nije obveza… Ako se uvode kazne, za to su potrebni zakoni, treba ih Vlada predložiti, Sabor potvrditi.”

Grbin apelira na Vladu da predloži konkretne zakone koji će predvidjeti jasnu reakciju, te provedbene mjere, da to onda Sabor potvrdi, da se ide dalje s propitivanjem tih mjera, te da se o svemu redovno obavještava javnost. Rekao je da bi trebalo i “na vrijeme najavljivati kad će se mjere početi primjenjivati”, a ne kao danas, kada je nacija za mjere saznala dvanaest sat prije početka njihove primjene.

Rekao je da je cijelo vrijeme pandemije nužno držati krivulju rasta tako da se što više smanji pritisak na zdravstveni sustav. “Neki dan sam pročitao da imamo vremena do 30. 10., taj dan je sve bliže”, rekao je.

“Ako govorimo o odgovoru liječnika, ja tim ljudima skidam kapu. Ubijaju se od posla, rade što je sve u njihovoj mogućnosti da pruže zaštitu pacijentima. Ali, odgovor njih je jedno, a odgovor sustava je drugo”, dodao je.

Grbin je kazao da je još ljetos bilo jasno kakav razvoj događaja nam prijeti najesen: “Stožer i Vlada to nisu shvatili ozbiljno, nisu se pripremili. OK, nisu se pripremili, idemo sad učiniti sve što možemo da se, ono što je loše, ne pretvori u katastrofu.”

Stanje zdravstvenog sustava povezao je s financiranjem, tako i duga zdravstva prema veledrogerijama: “Kanada koja ima liberalnu vladu, predlaže veći porez na bogate kako bi se pojačo odgovor na krizu. U Hrvatskoj se planiraju manji porezi.”

“Odgovor onih koji nas vode kroz ovu krizu, je potpuno neadekvatan i pokazuje da se oni ne snalaze”, konstatirao je Grbin i rekao da je SDP prije desetak dana predložio produženje moratorija na ovrhe, određena rješenja i za kredite.

Grbin kaže i to da SDP-u ne pada na pamet ići politički profitirati na ovakvoj krizi – “zdravstvenoj, ekonomskoj, onom s radikaliziranjem društva” – ali da neće šutjeti. O svađi Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića u javnosti nije htio trošiti previše riječi:

“Ne želim koristiti termine koje koriste predsjednik i premijer, nekoga nazivati šmrkavcem ili ga slati da ide doma mami.” “Posao koji radim je previše ozbiljan da se bavim takvim glupostima”. Jedan od njih je i radikalizacija društva, kazao je:

“Mislim da jako puno ekstremizma i radikalizacije društva proizlazi iz rasta nejednakosti koju svakog trenutka gledamo u Hrvatskoj, pod time mislim najviše na ekonomsku nejednakost. Ona je s jedne strane regionalna, jer naša država se definitivno ne razvija ravnomjerno. Jaz između bogatih i siromašnih sve je veći u drutšvu. A koji je odgovor vladajućih? Porezna reforma kojom će se onima koji imaju najveća primanja, najviše smanjiti porezna davanja. Doslovce molim da od toga odustanu.”

“Njom će se jaz između bogatih i siromašnih samo povećati. A kad se poveća jaz i nejendakost, onda će sigurno biti onih koji će u društvu tražiti jednostavna rješenja za izuzetno ozbiljne probleme. A jednostavna rješenja često završe time da uzmeš kalašnjikov i odeš pucati po drugima”, upozorio je i dodao još jedan argument protiv porezne reforme kakva je najavljena: “Nitko na svijetu neće reći da su u MMF-u ljevičari. A MMF predlaže da se izlazak iz krize osigura povećanjem, ne smanjenjem, nego povećanjem poreza za bogate”, kazao je Peđa Grbin.

Komentiraj