GRBIN “Postupci krenuli tek kad je Brkić pao u nemilost Plenkovića”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u utorak je ustvrdio da je „zanimljivo da su mnoge stvari iz ‘afere sms’ poznate već mjesecima, ali postupci su pokrenuti tek kada je Milijan Brkić pao u nemilost Andreja Plenkovića“.

“Ono što se stavlja na teret Blažu Curiću i Vargi zahtijeva opsežnu i odgovornu istragu. Praćenje ljudi i njihove komunikacije, lažiranje komunikacije najviših državnih dužnosnika kao što je glavni državni odvjetnik, a sada čujemo i pokušaj praćenja ministra unutarnjih poslova, zahtijevaju promptnu reakciju DORH-a i policije”, rekao je Grbin.

Zanimljivo je da smo mnoge od ovih stvari poznate već mjesecima, ali postupci su se pokrenuli tek kada je Milijan Brkić pao u drugi plan, odnosno, nemilost Andreja Plenkovića. Želim da se sve ovo istraži i otkrije do kraja, ali gorak u ustima će sigurno ostati“, rekao je Grbin na pitanje instrumentalizira li HDZ institucije represivnog aparata u svrhu političkih obračuna.

Slučaj kuće potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića kojoj je u imovinskoj kartici upisao dvostruko manju površinu nego što je upisano na katastru, Grbin je popratio zahtjevom da se ispita koliko je platio kuću i kolike su stvarne bile cijene.

“Vrlo je važno na koji je način izgrađena Tolušićeva kuća, tko ju je izgradio i koliko je on za to platio. Znamo da je trgovačko društvo koje ju je gradilo bilo u vezi s Virovitičko-podravskom županijom u kojoj je, sasvim slučajno, Tolušić bio župan. Treba ispitati koliko je ministar platio kuću, kolike su bile stvarne cijene“, apelira Grbin.

Na Tolušićevo objašnjenje da u pomoćnom objektu od 120 četvornih metara roštilja, Grbin je osvrnuo riječima da je to „vrlo zanimljiv objekt za roštilj sa staklom, krovom i ostalim što bi, po onome što ministar tvrdi, trebalo koštati samo nekoliko tisuća kuna“. „Zamolio bih ministra da mi objasni kako je došao do tog objekta po toj cijeni jer bih si i ja rado sagradio takav roštilj“, dodao je.

“Ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdi da je Tolušić povrijedio zakon, onda nikakva činjenica da je sam tražio mišljenje Povjerenstva, nakon što je o tome objavljen tekst u medijima, ne bi trebala imati utjecaja“, napomenuo je.

„Svatko misli da može upisivati u imovinske kartice kako mu padne na pamet, ali na Povjerenstvu je da utvrdi praksu i da one koji su evidentno varali pa upisali nekretninu po tri puta manjoj vrijednosti od stvarne za to i sankcionira. Ako Povjerenstvo bude predano i odgovorno radilo svoj posao i na adekvatan način sankcioniralo one koji muljaju s podacima u imovinskoj kartici, brzo će se sve ovakve nedoumice otkloniti i nadam se da onda nećemo imati ovakvih situacija da u imovinskim karticama fale mercedesi, vrijednosti od dva-tri milijuna, pomoćni objekti od 120 kvadrata i slično“, kazao je Grbin.

“Gabrijela Žalac i mercedes koji nije u imovinskoj kartici, Goran Marić i kuća koja je u imovinskoj kartici prikazana s trećinom stvarne vrijednosti i sada Tomislav Tolušić koji ne razumije da je upisati nešto u imovinsku karticu neizmjerno jednostavno. Uzmete vlasnički list i ono što je navedeno u njemu upišete u imovinsku karticu. Mislim da za to ne treba diplomirati pravo što je, nota bene, ako se ne varam Tolušićeva struka već to može napraviti svatko. Još je više olakšano činjenicom da se sve to radi preko elektroničkog obrasca pa ne treba ni puno tipkati“, uputio je HDZ-ovce koji imaju problem s imovinskim karticama.

Komentiraj