Saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik stranke Peđa Grbin u petak je u razgovoru za N1 televiziju najavio kako bi SDP već danas mogao pokrenuti Istražno povjerenstvo za Agrokor, a ako ministar financija Zdravko Marić sam ne odstupi zbog situacije oko Agrokora, SDP će pokrenuti i njegov opoziv. SDP, dodao je, već priprema i zahtjev za ustavnosti ‘lex Agrokora’.

“Sve što smo čuli ovih dana pokazuje da je ono potrebno, a ako ste slušali i ministricu Martinu Dalić – ona je sama rekla da je situacija takva da ni sama Vlada nema potpunu informaciju o tome što se tamo događalo”, rekao je Grbin.

Upitan na temelju čega će pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, Grbin kaže kako bi mu trebalo bar sat vremena da nabroji sve argumente. Ipak, spomenuo je jučer dodani i usvojeni amandman kojim se izvanredna uprava može naći i u trgovačkom društvu koje sve radi dobro, ali se s barem 25 posto u njegovom vlasništvu nalazi onaj tko ima problema. “Zakon je i u koliziji s hrvatskim Ustavom i pravnom stečevinom Europske unije”, poručio je.

Naglašava da je veliki problem ovog zakona što Hrvatska, u skladu s obvezama prema Europskoj uniji, nije notificirala i Europsku komisiju oko njegova donošenja. “Tu je i odnos državnih potraživanja, koja imaju status državnih potpora, a Europski sud i Unija su već više puta utvrdili da je to nedopušteno. Možda ćemo morati platiti kazne i vratiti novac – i ako nešto i uspijemo spasiti, novac će se morati vratiti, a to bi za hrvatsku ekonomiju moglo biti zastrašujuće”, objasnio je.

O ministru financija Zdravku Mariću rekao je da je eviodentno da u ovom trenutku ne može obavljati svoj posao. “Rekao je da će se izuzeti, ali primjena ovog zakona ima financijske učinke, a on ne može sudjelovati u tome”, rekao je Grbin dodajući da je opoziv jedna od opcija ako Marić ne odstupi sam.

Komentiraj