Grbin Plenkoviću: “Prijeđi s riječi na djela”

Posljednje izjave HDZ-a i premijera Plenkovića o govoru mržnje bile bi dobre, da iza njih ne stoji trideset godina sasvim drukčijeg ponašanja. Moja poruka premijeru jest: ‘Prijeđi s riječi na djela’, poručio je na N1 predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“To što se HDZ danas probudio dobro je, jer postoji šansa da se nešto promijeni, ali je zakašnjelo: treba podsjetiti iz čijeg je krila izniknuo Domovinski pokret, i što se sve godinama tolerira”, kazao je Grbin.

Priznao je što govori i Plenković, da je borba protiv mržnje i promjena stranke proces, ali je i podsjetio kako je SDP nekoliko godina, otkad je Plenković postao predsjednik HDZ-a i premijer, predlagao razne mogućnosti za borbu protiv mržnje, ali HDZ nije prihvatio nijednu, niti je predložio ikakav svoj prijedlog.

Naročito tu Grbin misli na ustaški pozdrav, koji su govorom mržnje proglasili i Visoki prekršajni sud, i Ustavni sud, pa i Europski sud za ljudska prava, ali Vlada ga u jednoj prilici smatra govorom mržnje, a u drugima “nečim sasvim prihvatljivim i dopuštenim”. “S takvim dvosmislenim porukama ne možemo jasno poduzeti korake u osudi, sankcioniranju i sprečavanju govora mržnje”, kazao je Grbin.

Kaže kako treba i uvesti građanski odgoj u škole, kako bi djeca od rane mladosti naučila što je govor mržnje i kako mu se suprotstaviti.

Komentiraj