Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u utorak je na konferenciji za novinare u Puli komentirao stanje u Uljaniku. Pozdravio je odluku Europske komisije i Vlade RH, kojom je Uljaniku omogućen kredit u iznosu 96 milijuna eura s državnim jamstvima.

“Taj kredit nije trajno rješenje. Ovdje se radi o privremenom rješenju i još nečemu, što nije jasno komunicirano, a radi se o privremenom rješenju koje je vremenski ograničeno”, rekao je Grbin dodajući da ovakva jamstva mogu trajati najdulje šest mjeseci. “U tih 6 mjeseci, treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja, ne samo donijeti nekakve odluke, nego je potrebno pripremiti ozbiljan plan restruktururiranja”, poručio je, kako prenosi N1.

“Kad se jamči proračunskim novcem, pitanje poslovne tajne ustupa prednost pitanju prava građana da znaju što se događa s njihovim novcem. Zato tražimo da svaka odluka, svaki dokument bude javan, kako bi građani, ali iznad svega radnici, znali na čemu su i hoće li im se ponovno dogoditi situacija u kojoj mjesecima nisu primali plaće. Takva situacija je da se ne smije dogoditi”, naglasio je i upitao što je plan B za Uljanik, ako jamstvo i restrukturiranje ne prođe na Europskoj komisiji.

“Radnike potpuno razumijem, jer plaće još uvijek nisu isplaćene. Oni inzistiraju na tome da im plaće budu isplaćene. Jamstvo koje je Vlada dala je podijeljeno u dvije grupe. Jedna se odnosi na obveze koje su nastale i to će biti isplaćeno samo na temelju ove odluke Europske komisije. Druga grupa jamstava predstavlja novac koji će biti isplaćen. Uljanik u ovom trenutku može dobiti samo za ono što duguje. Meni je potpuno razumljivo da postoji dio radnika koji se bore za svoju egzistenciju. Može li onaj tko je Uljanik doveo u probleme brodogradilište iz njih i izvući? Plan restrukturiranja puno je ozbiljniji nego što se priča. Ovdje je pitanje odgovornosti uprave”, poručio je Grbin.

Komentiraj