Grbin o raskolu u SDP-u: “Ne možemo prepustiti sudbinu stranke stihiji. Spreman sam na radikalne mjere”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, govoreći o sukobima u stranci zbog izbacivanja četvero zastupnika iz Kluba zastupnika, rekao kako će učiniti sve da do raskola ne dođe, ali da su i teške i radikalne mjere na stolu. Nakon što je 18 od 32 SDP-ovih saborskih zastupnika potpisalo zahtjev kojim od Grbina traže da sazove novu sjednicu Kluba na kojoj će se glasati o isključenju četvero zastupnika iz Kluba, Grbin je sazvao sjednicu Predsjedništva u kojem on ima većinu.

Na pitanje ima li većinu za odluke koje namjerava provesti vezano za izbacivanje četvero zastupnika ili SDP-u prijeti potpuni raskol, Grbin je za HRT rekao kako je pravo pitanje postoji li u Klubu volja da se situacija u kojoj su se našli riješi dijalogom ili će nastaviti sa sukobom.

“Sa sigurnošću znam da sam za stvari koje radim i način na koji vodim stranku dobio potporu Predsjedništva stranke, Glavnog odbora stranke, dobio sam potporu članica i članova kada sam izabran za predsjednika. Sada je na nama da na Klubu zastupnika odlučimo hoćemo li nastaviti s bavljenjem samima sobom, ili ćemo se početi baviti onime zbog čega su nas građani, uostalom, i birali, a to je briga za njihove interese i standard”, rekao je Grbin.

Odgovarajući na pitanje je li, ako zastupnici ustraju na zahtjevima, spreman da SDP sutra u Saboru ima 10, 12 ili 14 zastupnika, Grbin je poručio da mu je cilj da SDP bude jaka stranka koja je spremna zastupati interese građana. Ustvrdio je da Hrvatska ima puno problema, pri čemu je HDZ nazvao klijentelističkom organizacijom i strankom koja je Hrvatskoj nanijela previše zla.

“Pokušat ću uvjeriti svoje kolegice i kolege da možemo zajedno raditi na tom cilju, da je cilj tu pred nama i da jednostavno ne možemo prepustiti sudbinu i ove zemlje i stranke stihiji. Ali isto tako spreman sam, ako se taj dogovor ne može postići, ako stvari ne možemo riješiti razgovorom, povući i te teške, radikalne mjere, rekao je Grbin, dodavši da ne želi da do toga dođe, ali da ta opcija doista jest na stolu.

Poručio je kako će učiniti sve da to izbjegne.  Grbin je rekao i da je isključivanja članova iz SDP-a bilo uvijek, iz ovih ili onih razloga.

“Učinit ću sve da ne dođe do tog raskola, ali, nažalost, ako budemo morali posegnuti za teškim mjerama, i to je na stolu. Ova situacija koja je sada u SDP-u je neodrživa i ako je u vrlo kratkom roku ne riješimo, za stranku može biti samo gora”, rekao je također Grbin.

Osvrćući se na uvođenje obveznih COVID-potvrda u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, Grbin je rekao da se Hrvatska trenutno po cijepljenju nalazi u rangu zemalja kao što su Indija, Gvajana i Kolumbija te da zbog toga Vlada, umjesto da razmišlja o otvaranju, mora razmišljati o uvođenju nekih novih restrikcija.

“Nažalost, s obzirom na nerad, nemar i nekvalitetu rada Vlade, mi danas ovo moramo napraviti. Moramo uvesti obvezne COVID-potvrde, ali to što će Vlada učiniti nije nešto čemu bi trebalo aplaudirati, bez obzira na to što to moramo u ovom trenutku zbog situacije podržati, nego je to pokazatelj neuspjeha i nerada”, rekao je Grbin.

Poručio je i kako se sam zbog cijepljenja osjeća sigurnije te da je Vlada trebala uvjeriti ljude da se od cijepljenja ne događa ništa osim da ste sigurniji, ali da u tome nije uspjela.

Bio je kritičan i prema današnjem zagrebačkom prosvjedu ljudi koji se ne slažu s daljnjim restrikcijama.

“Ovo što je danas bilo u Zagrebu nije festival slobode, nego festival neodgovornosti”, poručio je Grbin za HRT.

Komentiraj