Grbin o presudi HDZ-u: “Za takvo kazneno djelo treba otići s političke scene”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je presudu Vrhovnog suda, kojom je HDZ pravomoćno osuđen za kazneno djelo izvlačenja novca iz državnog proračuna u slučaju Fimi media, tvrdnjom da “politička cijena za takvo kazneno djelo treba biti odlazak s političke scene”.

“Ova odluka nije mogla biti drugačija. HDZ je kriv za kazneno djelo, HDZ je kriv za pljačku. Barem za jedan dio pljačke će morati snositi odgovornost i vratiti novac državi, novac koji su od države i građanima oteli. Pomalo je bilo otužno slušati Plenkovića kako pokušava oprati ruke i otkloniti odgovornost sa sebe i stranke kojoj je načelu”, rekao je Grbin te dodao: “Neki koji su tada u bili u Predsjedništvu HDZ-a i danas imaju visoke dužnosti. Gordan Jandroković je predsjednik Sabora, Branko Bačić, koji je hodao Zagrebom s torbom punom novaca, je šef Kluba zastupnika. Ljudi koji su morali ili mogli znati što se događa, prave se da ovo nema nikakve veze s njima. To je sramotno”.

Grbin je rekao da je korupcija jedan od najvećih problema u Hrvatskoj i danas. “A stranka koja joj je na čelu je kažnjena za korupciju. I to nije etiketa, to je činjenica. To je nečiji životni cilj”, prenosi N1.

“Za ovako teško kazneno djelo politička cijena mora biti puno veća – odlazak s političke scene. To se nije dogodilo, ali morat će se jednog dana dogoditi jer ova stranka je stvorila koruptivni model koji nas i danas priječi da odemo naprijed. Samo jedna crtica, tijekom sudskog postupka mogli smo čuti iskaze koji su jasno obrazložili zašto nema više krivaca osim ovih obuvaćenih presudom – jer su se u HDZ-u 2009. uništavali dokazi. Zato što su uništeni dokazi koji bi pokazali tko je sve iz one tekice primao novac. Ovdje se ne radi o jednom čovjeku. Govorimo o desecima milijuna kuna koji su oteti građanima”, rekao je Grbin.

“Činjenice istaknute tijekom postupka su takve da ih ni hrvatsko pravosuđe nije moglo ignorirati”, komentirao je Grbin izjavu premijera Plenkovića da ova odluka pobija tvrdnju da je pravosuđe HDZ-ovo.

Plenković: “HDZ poštuje i prihvaća presudu”

Komentiraj