GRBIN ‘Ne možemo biti potpuno zadovoljni jer odluka Ustavnog suda ostavlja puno pitanja’

Patrik Macek/PIXSELL

Premda je Forum žena SDP-a odluku Ustavnog suda o pobačaju pozdravio i nazvao je “povijesnom”, saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako ipak ne mogu biti u potpunosti zadovoljni, jer ta odluka u jednom segmentu ostavlja više pitanja nego što daje odgovora.

“Onaj dio oko kojega smo, naravno, zadovoljni je vrlo jasan stav Ustavnog suda oko toga da su odredbe zakona o pobačaju iz sedamdesetih godina materijalno pravno usklađene sa Ustavom i kao takve mogu egzistirati u hrvatskom ustavno-pravnom poretku”, rekao je Grbin.

S druge strane, smatra taj saborski zastupnik, odluka Ustavnog suda ipak u jednom svom segmentu ostavlja više pitanja nego što daje odgovora budući da je ipak otvorio neke prostore koji bi mogli dovesti do problema prilikom izrade i kasnije implementacije predmetnog zakona.

“Ono što je posebno važno i što smatramo da moramo izdvojiti je i da je Ustavni sud priznao ono što smo mi dugo vremena tvrdili, a to je da su reproduktivna prava žena temeljno ljudsko pravo koje se kao pravo na privatnost štiti Ustavom Republike Hrvatske”, rekao je Grbin.

Kazao je kako nije siguran da bi postavljenje nekih posebnih uvjeta kada bi se pobačaj mogao obaviti bili u skladu sa odlukom Ustavnog suda.  Podsjetio je da je predsjednik Ustavnog suda ukazao da je granica koja je postavljena u dosadašnjem zakonu, a koji Ustavni sud prihvaća, ona granica koja je u državama EU-a donja granica, a to je deset, 12 i 14 tjedana.

“Dakle granica od deset tjedana je donja granica i mi ne možemo ići ispod te granice, kao što je predsjednik Ustavnog suda rekao, niti referendumom. To mora biti potpuno jasno. Niti referendumom ne možemo ići ispod te donje granice”, rekao je Grbin.

Dodao je da svaki novi prijedlog zakona u tom segmentu mora biti usklađen sa zakonom koji je u Hrvatskoj na snazi preko 40 godina.

“Ustavni sud jasno govori da je to rješenje ustavno, da je to rješenje usklađeno i s novim Ustavom donijetim u demokratskoj Republici Hrvatskoj i to je standard ispod kojega novi zakon neće moći ići”, rekao je Grbin.

Komentiraj