Grbin: “Naš je posao da ukazujemo na stvari koje ne funkcioniraju”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je navodnu urotu medija i oporbe protiv vladajućeg HDZ-a, ali i ostale aktualnosti oko potresa na sisačkom području.

”Mi u SDP-u, mi u oporbi, ali isto tako vi u medijima radimo svoj posao, ukazujemo na stvari koje ne funkcioniraju kako bi odgovorni, a to su ovom trenutku vladajući iz HDZ-a, natjerali da počnu raditi bolje. To je naš posao i naša zadaća, u krajnjoj liniji mislim da svi oni koji su mi povjerili vlast na izborima od mene očekuju da kada vidim da nešto ne funkcionira, to jasno i kažem”, rekao je Grbin za RTL Danas.

O Jandrokovićevom komentaru da je to iznio netko priglup

”Problema je više, ali taj problem nije naš nego HDZ-a što je gospodin Jandroković neke ljude iz vrha HDZ-a nazvao priglupima, ali puno veći je problem kada osoba koja bi trebala biti potpredsjednica Europske komisije za demokraciju govori na taj način o medijima, ali isto tako omalovažava ljude zbog načina na koji izgovaraju ime jedne regije Hrvatske”.

”Potres na Baniji se dogodio nažalost na području koje je pogođeno ratom, području koje je od 91. do 95. strašno stradalo, koje je nakon rata Hrvatska u dobroj mjeri zaboravila, međutim područje Banije nije jedino područje u Hrvatskoj u kojem je bio rat i gdje je bila obnova, ali isto tako nije jedino područje Hrvatske koje je osjetljivo na potrese. Mislim da smo svi u našim školama iz povijesti učili o velikom potresu u Dubrovniku. Neki se sjećamo i potresa u Kninu 80-ih godina, stariji se sjećaju i potresa u Skopju i Banja Luci”, rekao je Grbin.

“Hrvatska se nalazi na području koje je seizmički vrlo aktivno, to smo na najgori mogući način mogli vidjeti u zadnjih godinu dana kada su se aktivirala dva rasjeda. Mnoga od tih seizmički aktivnih područja su upravo tamo gdje se provodila obnova. Ako potres ne daj Bože udari na nekom drugom području da opet gledamo kako se kuće koje su prije 25 godina obnovljene ruše kao kule od karata. Mi želimo da se prije svega u obnovi koja je pred nama ne dogodi slična stvar, ali isto tako mislimo da bi ovakvim istražnim povjerenstvom i ovakvim aktivnostima u Saboru bili u stanju obuhvatiti dio tih kuća, naravno da se ne ispituju svi objekti. Ispituju se nasumično odabrani objekti na području Knina i okolice Dubrovačkog primorja, drugih sredina, provjerava se postoji li rizik od potresa, a onda se nakon toga pronalazi način kako da se ti objekti učvrste. To nije zadaća istražnih organa nego Sabora kojem su građani dali povjerenje za upravo ovakve poslove između ostalog”.

“Potpunoje jasno da će doći do rasprave o osnivanju istražnog povjerenstva”

”Doći će do toga da mi govorimo o problemima koji su nastali u obnovi. Već to možda potakne odgovorne u Vladi da ne pomisle da na isti način mogu voditi obnovu Zagreba, Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije na način kao što se to činilo prije 25 godina. Ja se toplo nadam da će pritisak javnosti biti takav da će vladajuće natjerati da shvate da se ovdje radi o javnom interesu građana i da treba reagirati kako bi se ljudima pomoglo”.

 

Komentiraj