Grbin nakon sjednice: “Stav vodstva SDP-a je jasan, isključeni članovi ne mogu biti u Klubu SDP-a”

Održana je sjednica Predsjedništva SDP-a. Na njoj se raspravljno o izbačenim članovima i mogu li oni i dalje biti dio Kluba SDP-a. Nakon sjednice izjavu je dao predsjednik stranke Peđa Grbin.

“Vodstvo SDP-a je večeras raspravljalo o teškoj i neodrživoj situaciji, koja nas onemogućava u našem radu, koja zadaje glavobolju svim našim simpatizerima i članovima, a koja se odnosi na funkcioniranje kluba zastupnika SDP-a. Stav vodstva SDP-a je jasan – isključeni članovi ne mogu biti članovi Kluba SDP-a. Predsjedništvo stranke je donijelo odluku, zadužilo mene i političku tajnicu Ahmetović, da je priopćimo članovima Kluba. Ja kao predsjednik SDP-a i vodstvo smo dobili mandat članova da vodimo stranku i njome upravljamo. Imamo prava, ali imamo i obavezu i to ćemo činiti i dalje. Stranka može imati samo jedno vodstvo i ono je danas donijelo odluku. Svi članovi su je dužni poštovati”, rekao je.
“Ne volim prepričavati što je tko od članova Predsjedništva govorio, pa neću ni sada. Ono što je Predsjedništvo govorilo je da se odluke moraju poštovati”, kaže.
O sjednici kluba
“Sjednica Kluba će se održati, ne mogu vam reći točno kada, moram je sazvati. Na nju Predsjedništvo stranke dolazi s jasnim stavom, da izbačeni ne mogu biti članovi Kluba. Ne znam hoću li sutra ili idućih dana razgovarati s članovima Kluba. Ali priopćit ću svakom članu Kluba ponaosob odluku Predsjedništva”, kaže.
O Davorku Vidoviću
“Ja mislim da radi štetu javnim istupima. Oni koji se u ovom trenutku brinu za vlastite pozicije ne doprinose tome da politička stranka može zastupati ono zbog čega su nas birali”, zaključuje.

Podsjetimo, u Saboru je održan sastanak oporbenih klubova o mjestu potpredsjednika Sabora nakon što je Miroslav Škoro istupio iz Domovinskog pokreta. Tko će ga zamijeniti, još nije odlučeno jer je raskol unutar SDP-a blokirao dogovore među oporbenim klubovima. Zaključak je da se pričeka rasplet u SDP-u, a nakon toga bi ta stranka mogla završiti i s dva potpredsjednika Sabora.

Podsjećamo, pozivajući se na Poslovnik, 18 od 32 SDP-ova zastupnika potpisalo je i poslalo zahtjev predsjedniku stranke Peđi Grbinu u kojem su tražili sazivanje sjednice Kluba zastupnika i glasanje o isključivanju četiri zastupnika iz Kluba – Zvane Brumnića, Marine Opačak Bilić, Rajka Ostojića i Niške Vukasa

Naveli su da, nakon raspuštanja brojnih organizacija SDP-a, nekoliko tisuća članica i članova izbrisano iz članstva, a među njima je i navedena četvorka koja sjedi u Saboru.

“Podsjećamo da je Statutom SDP-a definirano da Klub osnivaju zastupnice i zastupnici izabrani u Hrvatsk sabor. Klub SDP-a osnovan je 22. srpnja 2020. te danas broji 32 članica i članova. Izbačena zastupnica i zastupnici iz SDP-a su i dalje članovi Kluba jer sukladno članku 30. stavak 3. Poslovnika Hrvatskog sabora nisu priložili pisanu izjavu o istupanju iz Kluba”, kazali su u zahtjevu.

Dodali su i da o svim promjenama u Klubu odlučuje sam Klub, a u izradi Poslovnika koji to propisuje, sudjelovao je sam predsjednik stranke Peđa Grbin.

“Želja potpisanih zastupnica i zastupnika iz Kluba SDP-a je da zastupnice i zastupnici, koji su izbačeni iz SDP-a, i dalje ostaju članice i članovi Kluba”, navodi se u zhtjevu  uz napomenu da je želja jedinstvo o okupljanje nasuprot dijeljenju SDP-a.

Zahtjev su potpisali Davor Bernardić, Zvane Brumnić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Nikša Vukas i Sanja Udović.

Komentiraj