Grbin: Konzultacije prije izbora predsjednika Vrhovnog suda dobar su iskorak

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nazvao je u petak “dobrim iskorakom” to što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio da će prije izbora predsjednika Vrhovnog suda napravili konzultacije.

Peđa Grbin je podsjetio da se konzultacije rade i prije nego što se nekome povjeri mandat za vođenje vlade.

“Neću otkriti toplu vodu kad kažem da hrvatsko pravosuđe ne funkcionira, da su hrvatskom pravosuđu potrebne ozbiljne promjene na bolje i da je u četiri godine mandata predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse napravljeno – jedno veliko ništa”, izjavio je Grbin.

Negativnim je ocijenio osnivanje Visokog kaznenog suda koji, smatra Grbin, Hrvatskoj neće donijeti ništa osim što će dodatno usporiti rad već sada sporog, tromog i lošeg pravosuđa.

“U tom kontekstu široke konzultacije koje će prethoditi izboru predsjednika Vrhovnog suda su dobre i ja u ničemu što je Milanović rekao ne vidim problem”, rekao je Grbin na konferenciji za novinare na kojoj je Mihael Zmajlović najavio kandidaturu za župana Zagrebačke županije.

Grbin je uvjeren da u hrvatskom pravosudnom sustavu ili izvan njega postoji velika skupina ljudi koji su svojim radom, znanjem i iskustvom pokazali da mogu napraviti kvalitativne iskorake u vođenju hrvatskog pravosuđa.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u četvrtak kako neće podržati niti jednog od troje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, te najavio da će ime svojeg kandidata otkriti uskoro.

Dodao je da o tome planira razgovarati i s premijerom i s predsjednikom SDP-a tako da ne ide s kandidatom koji je prst u oku, primjerice HDZ-u.

 

Komentiraj