Patrik Macek/PIXSELL

Grbin: Komunikacija u SDP-u izašla iz okvira uobičajene, normalne i prihvatljive

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u ponedjeljak da je komunikacija u kampanji za izbore u toj stranci “izašla iz okvira uobičajene, normalne i prihvatljive”, pa bi se fokus kampanje morao vratiti na meritum i stranačke politike.

“Potpuno je neprihvatljivo da se baca ljaga na druge kandidate stranke, pogotovo da visoki stranački dužnosnici predsjedničkog kandidata uspoređuju s fašističkim zločincima. Takva komunikacija mora prestati i vratiti se u okvire onoga što je za stranku, ali i za čitavu javnost koja nas prati potrebno i prihvatljivo”, rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Komadina kao ljenjivac, Milanović kao Goebbels

U SDP-ovoj izbornoj kampanji zadnjih se dana vodi pravi verbalni rat. Tako su Milanovićevi pobornici pustili video pod nazivom “Komadina i njegovo životinjsko carstvo” u kojemu su pristaše njegova protukandidata Zlatka Komadine prikazani kao “životinjsko carstvo” – Rajko Ostojić kao vjeverica, Davor Bernardić kao pas, Tonino Picula kao troma i spora kornjača, Ivo Baldasar kao štakor, a sam Komadina kao ljenjivac. S druge strane, Baldasar je novinarima izjavio kako je “Milanović ekstreman i podsjeća na Goebbelsa”.

Grbinu je neprihvatljivo i uspoređivanje stranačkih kolega sa životinjama, no kaže kako je upotreba takvih termina u SDP-u počela davno. “Na žalost, u SDP-u je odavno počela upotreba termina poput ‘slinavci’ i oni koji s tim počinju moraju biti svjesni posljedica”, poručio je Grbin.

Uvjeren je kako će neprihvatljiva retorika utjecati na odnose u SDP-u nakon unutarstranačkih izbora, ali ipak neće biti težih posljedica po stabilnost stranke. “Mislim da još uvijek nije prijeđena crta nakon koje se neće moći razgovarati i djelovati u općem interesu, a nadam se da neće ni biti prijeđena”, rekao je Grbin.

Na pitanje očekuje li odmazdu prema izbornim gubitnicima, odgovorio je kako ne misli da će biti odmazde, ali i napomenuo kako je “teško raditi s ljudima koji su te vrijeđali”. No, ne očekuje da će se stranka nakon izbora destabilizirati u smislu potresa, raskola ili masovnih odlazaka.

Pozivi na čistke neprihvatljivi

Na primjedbu da se u internoj prepisci nekoliko članova SDP-a sklonih Zoranu Milanoviću, koju je u nedjelju objavio dnevni list “24 sata”, poziva na čistke u zagrebačkoj organizaciji stranke, Grbin odgovara kako treba imati na umu da je objavljena komunikacija privatna. “Koliko god jezik i poruke neprihvatljivi, treba je gledati kao privatnu komunikaciju”, kazao je Grbin.

Naglasio je kako svaki poziv na čistke smatra neprihvatljivim, ali dopušteno je ukazivati na propuste u stranačkim organizacijama, kao što je dopušteno i kritizirati vodstvo stranke.

Razinom komunikacije nezadovoljna je i članica Glavnog odbora SDP-a Gordana Sobol, no nije željela posebno komentirati poruke koje su razmijenila dva suprotstavljena tabora. “Ne bih to komentirala, to su unutarstranačke stvari koje su postale javne. Rekla bih, na dušu svima onima koji s jedne i druge strane istupaju na taj način”, rekla je Sobol.

Komadina je pak u Rijeci izjavio kako je nedopustivo ljude nazivati pogrdnim imenima, ali i ukorio Baldasara koji je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Zorana Milanovića usporedio s Goebbelsom. “Kolegu Baldasara sam jučer nazvao i rekao mu da malo ‘smiri doživljaj’, jer uspoređivati predsjednika moje i naše stranke s Goebbelsom sigurno nije primjereno”, rekao je Komadina.

Što se tiče filma o “Komadini i njegovom životinjskom carstvu” kazao je da su “simpatični crtići nekada bili prije Dnevnika i spavanja djece, a ovo je dječje ponašenje u odraslom svijetu”. Dodao je kako je svojedobno za djecu prikupio dva albuma “Životinjskog carstva”,  a u zamjenu dobio dvije kutije sa slatkišima, no ne zna “koje kutije s kojim slatkišima će dobiti ovi genijalci iz moje stranke, s ovakvim glupostima”.

Zagrebački SDP osuđuje uvredljivu komunikaciju

Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a oštro je osudilo neprimjerenu i uvredljivu komunikaciju bez poštivanja stranačkih kolega, koja je prisutna tijekom kampanje za unutarstranačke izbore u SDP-u, te je s tim u vezi donijelo i Deklaraciju o međusobnom poštivanju, slobodi govora i primjerenom ponašanju, priopćio je u ponedjeljak zagrebački SDP.

Na izvanrednoj sjednici, koja je održana u nedjelju navečer, Predsjedništvo je  poručilo kako “zagrebački SDP ne podržava govor ulice i govor mržnje, neovisno o tome od koga je upućen i kome je upućen”. Također je izglasalo Deklaraciju o međusobnom poštivanju, slobodi govora i primjerenom ponašanju u kojoj ističu kako su “pristojna i primjerena komunikacija, međusobno uvažavanje i poštivanje različitog mišljenja osnova djelovanja svih SDP-ovaca”.
Zagrebački SDP-ovci zatražili su i službeno očitovanje od aktualnog predsjednika i kandidata za predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, s obzirom da su uvrede i teške optužbe izrekli neki od istaknutih članova njegova stožera za unutarstranačke izbore.

Komentiraj