Grbin: “Da mislim da bi Kolar bio dobar predsjednik ne bih se kandidirao, nego bih ga podržao”

Kandidat za predsjedničko mjesto na stranačkim izborima u SDP-u, Peđa Grbin u četvrtak je održao konferenciju za novinare na kojoj je članove stranke pozvao da izađu na subotnje izbore i ‘pokažu koliko je SDP jak’.

U slučaju pobjede, najavio je, izmijenit će odredbu o zabrani glasanja za neplatiše članarine te da će raspravljati o statusu Željka Sabe.

“Pozivam sve SDP-ovce da u subotu na ove izbore izađu u što većem broju. Izađite na izbore i pokažite koliko je SDP jak i koliko još uvijek ima snage biti pobjednička stranka”, rekao je Grbin novinarima na Iblerovom trgu.

Komentirao je i ulazak Željka Sabe, bivšeg gradonačelnika Vukovara, u Predsjedništvo stranke. “Nakon izbora ćemo na Predsjedništvu stranke razgovarati kako se oko toga postaviti. Ne želim bježati od odgovora, i vrlo jasno ću reći – da, izbor osobe koja je bila pravomoćno osuđena za kazneno djelo iz koruptivne sfere svakako otežava rad SDP-a”, kazao je Grbin.

Na pitanje može li njegov protukandidat Željko Kolar biti dobar predsjednik SDP-a, Grbin kaže kako se ne bi kandidirao da tako misli, nego bi Kolara podržao. “Mislim da nema tu snagu voditi SDP u cjelini. Kolar je imao jako dobrih opservacija koje se tiču organizacijskog ustroja stranke. Međutim, biti predsjednik SDP-a znači kontinuirano govoriti o politikama SDP-a i onome što se svakoga dana događa u našem društvu. Biti predsjednik SDP-a znači biti lider opozicije, na čelu građanske i lijeve opcije u Hrvatskoj. Bojim se da je u ovoj kampanji moj kolega pokazao da to naprosto nije u njegovom fokusu rada i djelovanja”, istaknuo je.

Komentirao je i izvješće EU Komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, naglasivši da mu je izuzetno žao što smo oslikani u vrlo negativnom svijetlu. “Novinare se na sve moguće načine onemogućava u obavljanju njihovog posla, pritisci dolaze od poslodavaca, najtužnije je kad pritisak dolazi od javnog servisa kao što je HTV, ali imamo i situacije fizičkih napada na novinare, to je potrebno najoštrije osuditi”, kazao je Grbin.

Izvješće je, dodao je, ukazalo i na problem prava na pristup informacijama. “Vrlo dobro znate kolike probleme imate dobiti informaciju, pokrenete postupak pred povjerenikom, godinu dana se to vuče, kad dobijete informaciju ona je zastarjela, nije više relevantna. Imamo problema s opstrukcijom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, probleme s radom DSV-a i DOV-a, probleme s imovinskim karticama sudaca, EU Komisija je to evidentirala. Izvješće bi trebalo Vladi poslužiti kao primjer i lista svega onoga što u Hrvatskoj treba promijeniti”, zaključio je Grbin.

Komentiraj