Grbin: “Beroš je koronaparazitima omogućio da se obogate”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin argumentirao je za N1 zahtjev opozicije za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša ustvrdivši kako je “koronaparazitima omogućio da se u krizi obogate”.

“Za ministra Beroša su bili ključni protekli tjedni. Prvo su bolnice ostale bez lijekova, a onda su izašle afere o javnoj nabavi”, rekao je Peđa Grbin i dodao: “Problem s cijepljenjem preko reda je u tome što reda nije ni bilo. Ako pogledamo snimke s Velesajma od jučer, jasno je da je u cijepljenju bilo svega, samo ne reda. Prije svega bih krenuo od toga, a onda od vrludanja gdje se obećavalo milijune ruskog cjepiva, a onda – mućak. Prije tri mjeseca tijekom saborske rasprave tražio sam odgovore razmišlja li se o cjepivu drugih proizvođača, konkretne odgovore nismo dobili, a hrvatski građani su na kraju vlaka. Prije svega za loš ugovor je kriva Europska komisija, ali postavlja se pitanje zašto unutar EU Hrvatska mora biti na začelju. Oni ne naprave dobar posao, a onda Hrvatska još u cijepljenju mora dodatno zabrljati.”

“Ako je bila prilika naručiti više cjepiva, trebalo je. Cijena lockdowna je dramatično veća, nego cijena naručivanja viška cjepiva”, istaknuo je Grbin te dodao: “Treba upozoriti i na to da, ako slušamo predstavnike proizvođača da će cijepljenje trebati svake godine, pitanje je bi li uopće bilo viška ili bi se ponovno koristilo.”

Komentirao je platformu cijepise. “Vidjeli smo kako ta platforma nije funkcionirala kad su oni, koji su trebali samo pozvati ljude na temelju upisanog u sustav, to morali raditi ručno, radile su se gužve, stvorio se kolaps na ulazu u Velesajam, što predstavlja i zdravstveni rizik. To je osnovni problem, a tek onda je pitanje cijene. Razgovarao sam s ljudima iz IT industrije i svi su se nasmijali. Unisono je stajalište da se radi o platformi koja u ovom obliku nije mogla koštati ni približno koliko je Beroš za to platio. Kao zmija noge je krio od koga je platforma naručena, iako se radi o javnom podatku. Ministarstvo zdravstva nije samo htjelo reći tko je to izradio, nego su šeptrlje iz te firme ostavile u kodu potpis pa je ostalo samo novinarima da to iskopaju”, kazao je Grbin.

Šef SDP-a smatra da Beroš nije dovršio svoj posao jer ima mnogo nedovršenih sudskih vještačenja. “Kad podnosimo opoziv, razmišljamo o tim vještačenjima, da ljudi dobiju obeštećenja koja čekaju. Dajmo ministru da radi ono što voli, da zarađuje kao vještak na sudu. Ovo što je ministar nadrobio, pokazuje da PR agencija koja ga je naučila da govori ‘hvala na pitanju’, više ne radi za njega. Sve to ide na dušu ministru, može govoriti koliko hoće da ga se ometa u obavljanju posla. Da nije muljao, da nije koronaprofiterima omogućio da se obogate na krizi, da Hrvatska nije najlošija po broju zaraženih, nitko njegov opoziv ne bi tražio”, rekao je Grbin.

Oglasio se Beroš: “Ne zanima me zadržavanje ‘fotelje’ ministra pod svaku cijenu, no nemam običaj napuštati nedovršeni posao”

Osvrnuo se i na natječaj za platformu: “Cvjećarnica me podsjeća samo na Alana Forda. Kao što je njihova služila kao paravan za špijunske operacije, tako je i ova očito nekome paravan da se izvuče novac iz Ministarstva zdravstva. Ministar je omogućio pojedinciima da se obogate u koronakrizi, to su koronaparaziti. Beroš posao ne radi dobro i nije stvar brojki. Na meni je da kad vidim da ministar radi tako loše kao što sad radi Vili Beroš, da reagiram, na to ukažem i da se nadam da će postojati trunka moralnosti da ode. Što se tiče Bačića, isto tako je branio Kuščevića, Tolušića, Žalac, da ne nabrajam dalje. Svi oni su na kraju otišli. Ne dao ti bog da te itko brani kao što Plenković i Bačić brane Beroša”, kazao je predsjednik SDP-a.

Komentiraj