GRBA-BUJEVIĆ ‘U Hrvatskoj je zauzeto pet posto od ukupnog broja respiratora”

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević za N1 televiziju je komentirala spremnost zdravstvenog sustava za borbu s koronavirusom.

Istaknula je kako je stanje s opremom konstantno pod nadzorom te da se oprema koja stigne odmah raspoređuje gdje je najpotrebnija.

“U cijeloj Europi je pomama za zaštitnom opremom. Mi smo se pobrinuli da opreme bude dovoljno, dobili smo jednu donaciju i jednu kupovinu, što nam je znatno olakšalo da prebrodimo dosadašnji period.

Imamo iz dana u dan informacije o stanju s opremom u svim službama, i opremu čim stigne mi šaljemo dalje. Kroz narednih nekoliko dana donacijom i nabavom od strane Vlade doći će znatne količine opreme, pa ćemo popuniti gdje fali.

Nemamo sada nedostatak opreme, jer ju racionalno koristimo i striktno vodimo brigu da završi gdje treba”, pojasnila je, dodavši da je u Hrvatskoj zauzeto pet posto respiratora.

“U Hrvatskoj je pet posto respiratora koje imamo zauzeto s kritičnim pacijentima, a nadamo se da ostalih 95 posto nećemo nikada upotrijebiti. Oni se nalaze u četiri velika respiracijska centra, Splitu, Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Teški bolesnici idu u te centre”, otkrila je Grba-Bujević.

Načelnica Kriznog stožera kazala je kako je u nedjelju testirano 1100 pacijenata te da se broj testiranih povećava sukladno novim mjestima za testiranje.

“Na punktu se uzme bris i on se odnese u laboratorij, i to ne samo u Andriju Štampar, Fran Mihaljević ili HZJZ, nego i u Rijeci, Zadru, Osijeku… Oni rade istu vrstu testiranja kao što je bilo u Fran Mihaljeviću. Time nemamo problem s transportom za Zagreb”, izjavila je, dodavši da im brzi testovi ne odgovaraju.

“Nešto od probnih testova je već stiglo. Iskusni ljudi iz Frana Mihaljevića su ih testirali. Oni testovi koji su stigli detektiraju oboljele – ali u nekoj fazi bolesti. Nama to nije interesantno, da znamo da je netko bolestan peti dan. Ovi nam se testovi za ovaj čas nisu učinili interesantni.”

 

Komentiraj