GRBA BUJEVIĆ: “Nelagodna situacija, ali KBC Split nije slaba karika”

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević jutros je u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ komentirala slučaj zamjene identiteta u splitskom KBC-u.

“Dugo godina radila sam u bolnici. Kad je velika gužva, kad se događa jako puno stvari u isto vrijeme, to je nemili događaj, rijetko se dogodi, ali, kao što smo vidjeli, dogodi se” rekla je Grba Bujević. Upitana kako je moguće da dom uputi korisnika u bolnicu bez dokumenata, kazala je da je inspekcija u tijeku i da na to ne može odgovoriti nego da treba pričekati nalaz.

“Kad se radi o hitnom prijemu i navali velikog broja pacijenta moguće je da se dogodi zamjena pacijenata. Puno je lakše kad nema epidemije, jer sada ljudi ne mogu obići svoje najmilije i to bi se vrlo brzo utvrdilo. No posjeta nema, i to treba gledati u tom kontekstu. To je nemila situacija, nelagodna je situacija za ljude koji rade u KBC-u, obitelji, ravnatelja kojeg poznajem i vrlo je vrijedan i stručan, uzor u medicini, čovjek koji je cijeli život posvetio svojoj struci. Vjerujem da mu je jako teško, kao i našem ministru. Vidjet ćemo što se dogodilo, tko je taj koji je prouzročio propust i poduzeti neke mjere ako se utvrdi nečija odgovornost”, rekla je.

Slučaj je komentirala i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin. “Htjela bih reći za profesora Julija Meštrovića koji je uistinu nama bio i učitelj i profesor i u svojem stručnom i zdravstvenom radu prepoznat. Vezano za propust, u situaciji kakva je bila propusti se događaju i to nije opravdanje, ali moramo imati razumijevanja za takve situacije. Ne smijemo zaboraviti da je u jednom trenutku u KBC-u Split bilo hospitalizirano preko 120 Covid pozitivnih bolesnika, od čega je 94 bilo iz doma za starije i nemoćne. KBC Split je u tom trenutku bio stup zdravstvenog sustava i da nisu prihvatili te starije s brojnim kroničnim bolestima ne znam kakva bi bila epidemiološka i zdravstvena slika našeg pučanstva. Zahvaljujem svim djelatnicima i Upravi KBC-a Split što su bili na raspolaganju”, rekla je Karin i dodala da to treba sagledati sa svih aspekata.

Na pitanje je li splitski KBC Split slaba karika borbe protiv koronavirusa Grba Bujević je rekla da apsolutno nije. “KBC Split je mjesto u kojem se odvija vrhunska skrb za pacijente. Oni su jedan od naša četiri Covid respiratorna centra. Oni su se u vrlo kratkom vremenu presložili, primili su jako veliki broj teških pacijenata, zbrinuli ih. Opskrbili smo ih zaštitnom opremom kako bi mogli raditi na siguran način”, kaže Grba Bujević. Dodaje da bolnica ima dvije lokacije – Firule i Križine – bez objdinjenog hotnog prijema. Objašnjava da tamo nije jednostavno raditi jer imaju rasipnost hitnih ambulanti. “Ali, njihovi rezultati liječenja su odlični. Nisu slaba karika, nego su uvijek predvodili i pomagali svima. Pohvaljujem djelatnike tamo”, poručila je.

Komentiraj