FaH

Grand Prix festivala u Quebecu hrvatskom filmu “Zvir”

Kratkometražni igrani film “Zvir” redatelja Miroslava Sikavice na filmskom festivalu u Quebecu, zajedno s nizozemskim filmom “Spoetnik” Noela Loozea, nagrađen je Grand Prixom u kategoriji međunarodnog kratkog filma.

Hrvatski film premijerno je prikazan u selekciji “15 dana autora” u Cannesu, gdje je osvojio posebno priznanje, a nedavno je dobio posebnu nagradu žirija i proglašen je trećim najboljim u kategoriji kratkog filma na 22. Sarajevo Film Festivalu.

Film govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa.

Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban.

“Zvir” je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Šesto izdanje filmskog festivala u Quebecu održava se od 14. do 24. rujna. Glavnu nagradu u sekciji dugometražnih filmova osvojio je film “Peter and the Farm” u režiji Tonyja Stonea.

Komentiraj