Grand Chess Tour u Zagrebu ipak bez Kasparova

Nakon Klasičnog “Superbet Chess Toura” u Bukueštu na kojem je uvjerljivo trijumfirao azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov te nadmoćne pobjede Amerikanca Wesleya Soa na Rapid & Blitz turniru u Parizu, u srijedu u Kongresnom centru u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu počinje treća etapa ovogodišnjeg Grand Chess Toura.

Bit će to Rapid & Blitz turnir na kojem će se desetorica vrhunskih velemajstora nadmetati u devet kola brzog šaha i 18 kola brzopoteznog šaha za ukupni nagradni fond od 150.000 američkih dolara.
Na trodnevnom turniru u brzom šahu od 7. do 9. srpnja igrat će se tempom od 25 minuta za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza, a pobjeda će donositi dva boda, remi jedan bod, a poraz nula bodova.
Na dvodnevnom dvokružnom brzopoteznom turniru (10-11. srpnja) tempo će biti pet minuta za cijelu partiju uz dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi jedan bod, remi 0,5 boda, a poraz nula bodova.
Konačni poredak odredit će se na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.
Nažalost, usprkos svim nastojanjima organizatora, turnir će biti osiromašen jer se u zagrebačkoj šahovskoj areni neće pojaviti aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen, kao ni legendarni Gari Kasparov. Najzvučnije ime je nekadašnji svjetski prvak Viswanathan Anand, a posebnu pozornost privući će nastup novog Carlsenovog izazivača Iana Nepomniačija, kao i našeg najboljeg velemajstora Ivana Šarića.
Evo konačne liste sudionika zagrebačkog turnira: Maxime Vachier-Lagrave, Ian Nepomniači, Aleksandar Griščuk, Šahrijar Mamedjarov, Anish Giri, Viswanathan Anand, Jan-Krzysztof Duda, Anton Korobov, Ivan Šarić i Jordeen Van Foreest.
Ovogodišnji Grand Chess Tour će na kraju nagraditi trojicu najuspješnijih sudionika na cijeloj turneji. Prvi u generalnom plasmanu dobit će 100 tisuća dolara, drugi 50, a treći 25 tisuća dolara. Konačni poredak odredit će se na temelju GCT bodova osvojenih na svih pet ovogodišnjih turnira. Za plasman na pojedinom turniru dobiva se redom 12 (ili 13 ako nije bilo diobe mjesta), 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod.
U utrci za nagrade GCT-a nakon Bukurešta i Pariza vodi So sa 21,3 boda, Aronian ima 13,8, Mamedjarov 13, a Nepomniači 10 bodova.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner