Grammy mijenja naziv nagrade World Music album u Global Music album

Čelni ljudi nagrade Grammy preimenovali su kategoriju Najbolji world music album u Najbolji global music album kako bi odstupile “od konotacija kolonijalizma”. Akademija je odluku donijela u ponedjeljak 2. studenoga nakon što je navodno razgovarala „s umjetnicima, etnomuzikolozima i lingvistima iz cijelog svijeta koji su utvrdili da postoji prilika za ažuriranje i promjenu naziva prema relevantnijem, modernijem i sveobuhvatnijem terminu”.

“Kako nastavljamo prihvaćati istinski globalni način razmišljanja, ažuriramo svoj jezik tako da odražava prikladniju kategorizaciju koja želi uključiti i proslaviti trenutni opseg glazbe iz cijelog svijeta”, navodi se u izjavi The Recording Academy. “Promjena simbolizira odmak od konotacija kolonijalizma, folka i ‘neamerikanaca’ koje je nekadašnji izraz utjelovio prilagođavajući se trenutnim trendovima slušanja i kulturnoj evoluciji među različitim zajednicama koje bi mogao predstavljati.”

Već je najavljena i promjena naziva nagrade ‘urban’ pa će tako kategorija Najboljeg urbanog suvremenog albuma ubuduće biti nazvana Najbolji progresivni R&B album. Kako piše Billboard odluka o promjeni naziva World na Global Music odražava odluku Oscara, koji su Najbolji film na stranom jeziku preimenovali u Najbolji međunarodni igrani film. Ove godine nagrada za Najbolji global music album pripao je Angélique Kidjo za njezin album „Celia“ iz 2019. godine.

Komentiraj