Grad Rijeka poručio: “Nema osnove da Šober preuzme funkciju intendanta”

Grad Rijeka je na upit Hine u petak izvijestio da ne postoji pravna osnova da Bojan Šober preuzme funkciju vršitelja dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca 1. studenoga, kako je odlučilo riječko Gradsko vijeće.

Kako stoji u odgovoru Grada Rijeke, osnivača HNK, pravna osnova ne postoji s obzirom na to da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nije prihvatila odluku gradskog vijeća.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća Rijeke 22. rujna vijećnici su većinom glasova, na prijedlog Kazališnog vijeća razriješili dužnosti intendanta HNK Marina Blaževića s danom 31. listopada te su ujedno većinom glasova, na prijedlog Kazališnog vijeća, imenovali vršiteljem dužnosti intendanta Bojana Šobera, od 1. studenoga.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek odbila je prihvatiti odluku Gradskog vijeća o Blaževićevu razrješenju. Prema tome, on ostaje intendantom riječkoga HNK, pa se pojavila nedoumica što će se događati od 1. studenoga, kad Šober, po odluci vijeća treba preuzeti funkciju.

Na toj sjednici Gradskoga vijeća većina vijećnika je, prije odluke o razrješenju intendanta s 31. listopadom, odbila razriješiti Marina Blaževića na njegov osobni zahtjev, godinu dana prije isteka mandata, odnosno 31. prosinca 2023. godine.

Grad Rijeka je, na pitanje do kojeg datuma će u ovim okolnostima Blažević ostati intendant, naveo da je njegov trenutni status intendantura do završetka punog mandata, jer je Gradsko vijeće odbilo njegov zahtjev za ranijim razrješenjem.

Također, iz gradske uprave dodaju da je za prijevremeni prestanak mandata, koji je tražio Blažević, potrebna odluka i Kazališnog vijeća HNK i Gradskog vijeća.

Marinu Blaževiću su upućena ista pitanja, a on je ustvrdio da je za odgovore nadležan osnivač, odnosno Grad Rijeka.

OTVORENO PISMO PREMIJERU: ‘Ako ministrica ne prihvati Blaževićevu smjenu, dočekat će je prosvjed’

Ministrica Obuljen Koržinek o smjeni intendanta HNK-a : “Razrješenje intendanta nije učinjeno po zakonu”

Nina Obuljen Koržinek: “Ne prihvaćam razrješenja intendanata u Splitu i Rijeci”

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]