Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje ukinulo prirez i druge poreze

facebook.com

Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje prihvatilo je prijedlog odluke o gradskim porezima Grada Svete Nedelje čime je ukinut prirez u Svetoj Nedelji (s 6% na 0%).

Ukinut je i porez na potrošnju i komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja. Radi se o rasterećenju od oko 7 milijuna kuna na godišnjoj razini za građane Svete Nedelje, što je ujedno najveće porezno rasterećenje koje je provela jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Taj iznos ubuduće će ostati na raspolaganju građanima.

“Sveta Nedjelja je najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci – povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane“, izjavio je gradonačelnik Dario Zurovec.

“Prema provedenim stručnim analizama, ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalne naknade za hotele i kampove potaknut će investicije i zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva. Time se u našem gradu stvaraju još bolji uvijeti za daljnji razvoj turizma.

Moram istaknuti da smo se na ukidanje komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja odlučili jer smo uočili da je taj parafislani namet jedina vrsta komunalne naknade koja se obračunava prema postotku prihoda što uistinu nije pošteno s obzirom da se za sve druge obračunava prema kvadraturi. Ukidanje prireza je pak mjera kojom se građanima ostavlja više novca za život što će podići životni standard naših stanovnika.

Iznimno sam sretan što su se godine mog zalaganja u politici u smjeru promoviranja liberalnih ideja isplatile ispunjenjem jednog od glavnih ciljeva mog političkog djelovanja, a to su porezna rasterećenja. Istim smjerom radit ćemo i dalje, kako bi dodatno poboljšali životne uvjete, poslovanje i kako bi pomogli u ostvarivanju ulaganja tvrtki, čime ćemo dobiti dodane vrijednosti i porast zaposlenosti, ali i povećanje turističkih kapaciteta. Također, planiramo uskoro prezentirati i dodatne mjere za pojednostavljenje i pojeftinjenje investiranja i življenja u Svetoj Nedelji“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

Porez na potrošnju dosad se plaćao po stopi od 3% na potrošnju svih pića u ugostiteljskim objektima na području Grada Svete Nedelje, a obveznik poreza na potrošnju su pravne i fizičke osobe koja pružaju ugostiteljske usluge. Izglasavanjem Odluke o gradskim porezima Grada Svete Nedelje ukinut je porez na potrošnju što je značajna stavka za sve ugostitelje.

Sveta Nedelja gospodarski je vrlo dobro razvijen grad odmah pored Zagreba, s četiri gospodarske zone u kojima su smještene brojne uspješne tvrtke. Po indeksu razvijenosti spada u najrazvijeniju VIII. skupinu, a po neto dobiti poduzetnika na 2. je mjestu na rang listi gradova i općina Zagrebačke županije i na 9. mjestu od 556 gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj