facebook.com

Gradsko kazalište ABC Rokoko iz Praga gostuje u ZKM-u

Gradsko kazalište ABC Rokoko iz Praga će gostovati u četvrtak (14. lipnja) u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Izvedba predstave ‘Na čijoj strani’ u popularnom ZKM-u počinje u 20 sati.

NA ČIJOJ STRANI, Ronald Harwood

Gradsko kazalište ABC Rokoko, Prag, Češka

Redatelj: Petr Svojtka

“Harwoodov komad inspiriran je stvarnom pričom Wilhelma Furtwänglera, dirigenta Berlinske filharmonije i postavlja pitanja o statusu umjetnosti i umjetnika u totalitarnom društvu.

Komad je vrlo uzbudljiv i dramatičan i odražava mnogo onoga što su ljudi prošli kroz Njemačku nakon Drugog svjetskog rata i kako su se uspjeli nositi s tim vremenom. Drama se odigrava ubrzo nakon Drugog svjetskog rata u Berlinu i riječ je o procesu denacifikacije, čišćenja njemačkog društva.

Pratimo sukob američkog istražitelja, časnika Stevea Arnolda koji ima zadatak otkriti velike nacističke ribe – i jednog od vodećih dirigenata tog vremena, Wilhelma Furtwänglera, priznatog genijalnog umjetnika optuženog za aktivno sudjelovanje u nacističkoj vladi. Furtwängler je rangiran Hitlerovom miljenikom i obožavateljem u poslijeratnom vremenu, što pokušava pobiti, dok je američki istražitelj, časnik Arnold, čovjek koji nema pojma o glazbi, ali je kao vojnik pri oslobađanju zatvorenika iz koncentracijskih logora svjedočio vlastitim očima svim grozotama nacističkog režima”, piše u najavi predstave.

Gradska kazališta u Pragu ujedinjuju dva značajna kazališta – ABC i Rokoko. Redovito sudjeluju na raznim kazališnim festivalima i često su nagrađivani od festivalskih žirija i nagradama publike.

Komentiraj