Zarko Basic/PIXSELL

Gradski zastupnici prihvatili izvješća Uprave Holdinga

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova prihvatili izvješća Uprave Zagrebačkog holdinga o poslovanju toga trgovačkog društva i njegove Grupe za prošlu godinu.

Predsjednica Uprave Zagrebačkoga holdinga Ana Stojić Deban istaknula je da je u 2014. nastavljen proces organizacijskog i financijskog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga, što se odrazilo i na ostvarene rezultate poslovanja.

“Društvo je 2014. završilo s dobiti nakon oporezivanja od 17 milijuna kuna, u odnosu na 2013. kada je ostvarilo dobit nakon oporezivanja od dva milijuna kuna. Grupa Zagrebački holding je 2014. završila s dobiti nakon oporezivanja od 38 milijuna kuna, dok je za 2013. ostvarila dobit nakon oporezivanja od 42 milijuna kuna”, rekla je Stojić Deban .

Istaknula je da je na bolji rezultat poslovanja 2014. u odnosu na isto razdoblje prethodne utjecale mjere restrukturiranja u provedene u 2013. i nastavljene utjecale prošle godine. Dodala je kako su prodana nedospjela potraživanja od Grada za stanove i poslovne prostore u naselju Novi Jelkovec, a prikupljena sredstva od 648 milijuna kuna utrošena na zatvaranje ostatka obveza po kratkoročnim kreditima u iznosu od 340 milijuna kuna tako da Društvo/Grupa u izvještaju o financijskom položaju na dan 31. prosinca 2014., osim kratkoročnog dospijeća obveza po dugoročnim kreditima i financijskom najmu, nema obveza po kratkoročnim kreditima. Dio sredstava od prodaje potraživanja je utrošen na plaćanje obveza za dovršetak započetih investicija a ostatak sredstava je ostao raspoloživ na žiro računu Društva, rekla je.

 

  • Istaknula je i kako je u Zagrebačkom holdingu smanjen broj zaposlenih te je 31. prosinca prošle godine u Društvu/Grupi bilo 1320 radnika zaposlenih radnika odnosno 14 posto u odnosu na kraj 2013. godine, dok je broj radnika Grupe smanjen za 1510 radnika, odnosno 13 posto.

 

Naglasila je kako su poslovni prihodi Grupe u 2014. u odnosu na iste ostvarene u 2013. manji za 737 milijuna kuna radi manje ostvarenih prihoda od prodaje (380 milijuna kuna) i manje ostvarenih ostalih poslovnih prihoda (358 milijuna kuna). U sklopu prihoda od prodaje najznačajnije smanjenje bilježe prihodi od prodaje i distribucije plina (253 milijuna kuna) zbog izuzetno blage zime, rekla je Stojić Deban .

“Pa mi više nismo vlasnici niti tramvaja”, rekao je HDZ-ov gradski zastupnik Dražan Bilokapić. Istaknuo je kako je Grad Zagreb najbolji kupac Zagrebačkog holdinga, ne pita za cijenu. Ocijenio kako gotovo ništa od planiranog nije napravljeno, a dodatni je problem mijenjanje Uprava te Nadzornog odbora .Bilokapić je u ime Kluba HDZ-HSP AS-BUZ rekao kako je zanimljivo “da nova Uprava daje tako lošu ocjenu gospodarenju nekretninama i upravljanju ljudskim potencijalima. I drugi oporbeni zastupnici kritizirali su izvješće Zagrebačkog holdinga za 2014.

 

  • Davor Štern (Lista Milana Bandića) ustvrdio je kako ga “zabrinjava lakoća kritiziranja” i postavio pitanje zastupnicima “zar vam nije drago na uspjehu? Zašto ne čestitati na tome?”.

 

Oporbeni zastupnici odbacili su Šternovu ocjenu da su cijene usluga podružnica Holdinga dobre, pa je tako Mario Župan (HDZ) rekao da je “usluga dobra, ali ne i cijene”, kazao je Mario Župan, a njegov stranački kolega, potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić rekao je da su tu da dobro podržavaju, a loše kritiziraju. SDP-ov zastupnik Dominik Etlinger ustvrdio je pak kako nije poanta da se svi međusobno hvale nego da se ukaže na propuste i dobije objektivna slika, a njegov stranački kolega Zvane Brumnić rekao je da se još uvijek ne vidi kuda ide Zagrebački holding, te da su “vodovod i kanalizacija rak-rana grada, a gubici u mreži nemjerljivi”.

Tomislav Stojak (HNS) ustvrdio je da je plan izdvajanja podružnica iz Holdinga napravljen bez analiza i da je to neslavno završilo.

Zastupnici su predbacili gradonačelniku Bandiću što nije bio na sjednici dok se raspravljalo o izvješću o radu Zagrebačkog holdinga za 2014.

Komentiraj