Anto Magzan/PIXSELL

GRADSKA UPRAVA: Predstavljeno idejno rješenje uređenja Tehnološkog parka Zagreb

Idejno rješenje uređenja paviljona 12 na Zagrebačkom velesajmu (ZV) za potrebe Tehnološkog parka predstavljeno je u ponedjeljak u Gradskoj upravi, a gradonačelnik Milan Bandić tom je prigodom istaknuo kako je to istinski početak redizajna Velesajma onakvog kakvog ga vide u modernim uvjetima.

Bandić je najavio da će se paviljon 12 na ZV-u za potrebe Tehnološkog parka preurediti za nekoliko mjeseci. Projekt je vrijedan oko 10 milijuna kuna, financirat će ga Grad Zagreb, a realizirat će se u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem. Mladim, inovativnim poduzetnicima bit će na raspolaganju 364 radna mjesta i sva potrebna infrastruktura.

Istaknuvši važnost Velesajma kao prepoznatljive i djelotvorne prostorno-ekonomske sastavnice grada, gradonačelnik Bandić objasnio je kako je cilj stvaranja takve poslovne okoline poticanje znanosti, istraživanja i inovativnosti, što će u konačnici rezultirati prosperitetom grada.

“Ovakvi parkovi predstavljaju osnovnu infrastrukturu za razvoj društva baziranog na znanju i omogućit će Gradskoj upravi, univerzitetima i privatnim kompanijama da surađuju radi razvoja, transfera i komercijalizacije tehnologije”, poručio je. Istaknuo je da će se u Tehnološkom parku poduzetnicima, početnicima s inovativnim poslovnim idejama osigurati različiti oblici potpora – savjetodavne usluge najboljih konzultanata i tehnička potpora.

Prorektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. Miljenko Šimpraga podupro je inicijativu Grada, ističući da se time Zagreb svrstava među najrazvijenije gradove svijeta koji su prepoznali važnost znanja i inovacija te svoj gospodarski razvitak temelje upravo na tome. Rekao je da je prije samo dva mjeseca potpisan sporazum o suradnji između Sveučilišta i Grada, a već danas imamo prezentaciju projekta. Zaželio je da Tehnološki park uspije i da bude jezgra koja će se širiti, da uskoro bude pretijesan te da ostale dijelove ZV-a pretvore u tehnološke parkove.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić rekla je da je Tehnološki park inicijativa gradonačelnika Bandića radi olakšavanja poslovanja mladim, inovativnim poduzetnicima, a ZV odabran je kao logičan prostor zbog veličine i infrastrukture koja se mogla iskoristiti. Bitan aspekt bila je i činjenica da je, prema potrebi, moguće i daljnje proširenje Tehnološkog parka.

Uz 364 radna mjesta smještena u prostor suvremene, modularne i inovativne infrastrukture, mlade visokotehnološke tvrtke na raspolaganju će imati i zajedničke prostore, poput dvorane za sastanke i kreativne sobe te prezentacijske dvorane, a s mogućnošću primitka poslovne pošte riješit će se i problem registracije ureda novih tvrtaka koje će u Tehnološkom parku dobiti svoju novu adresu. Imat će i zajedničku igraonicu za djecu, čajnu kuhinju i drugo.

 Jozić je objasnila kako je cilj da svatko tko ima dobru, inovativnu, poduzetnu ideju, a nema novca, to ima gdje razvijati. Rekla je kako će mladi, inovativni poduzetnici dobiti prostor, kompjutor, radni stol. “Imat će kompletan radni prostor, da rade i isprobavaju neka svoja dostignuća”, istaknula je i dodala da će vidjeti kako će uspjeti urediti laboratorij i koju će opremu moći nabaviti.
 “Nadam se da će uskoro i naše Ministarstvo regionalnog razvoja dobiti akreditaciju da može raspisivati natječaje pa da mi dio te opreme i financiramo iz sredstava Europske unije. I ovo bi moglo biti, da je sve na vrijeme napravljeno, financirano iz sredstava EU”, rekla je Jozić, dodajući da će – ako novac ne stigne iz fondova EU – i opremu vjerojatno morati financirati iz gradskog proračuna.
 Jozić je istaknula kako će Grad Tehnološki park prvu godinu korisnicima davati besplatno. Dalje će vidjeti – možda će se nešto i plaćati, ali to će biti simbolične cijene i neusporedivo manje nego prostori koje mogu iznajmiti na tržištu jer taj novac nemaju i zbog toga im se daje ta prilika.

Komentiraj