Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Gradska skupština odlučuje o proglašenju Ante Gotovine počasnim građaninom Zagreba

Zagrebačka Gradska skupština održat će u četvrtak, 10. rujna, prvu sjednicu nakon ljetne stanke, na dnevnom redu bit će 20-ak točaka, među kojima je i proglašenje generala Ante Gotovine počasnim građaninom Zagreba.

Na dnevnom redu su izmjene odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana (GUP) Sesveta, a nekoliko točaka vezano je uz poslovanje Zagrebačkog holdinga – izvješće o radu za 2014. i pripajanje trgovačkog društva Arena Zagreb. Tu je i prijedlog zaključka o utvrđivanju popisa poslovnih prostora koji su predmet neposredne prodaje.

Gradski zastupnici odlučit će i o dodjeli Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost Ljubici Marinčić, učenici Osnovne škole Grigora Viteza i Dori Cesarec, učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, a na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića sklopit će se Povelja o suradnji i prijateljstvu Grada Zagreba i Grada Vukovara.

Nakon ljetne stanke, očekuju se brojna pitanja gradskih zastupnika Bandiću i Gradskoj upravi te Holdingu na aktualnom satu, a oporba je već uputila kritike na GUP Sesveta i rad Zagrebačkog holdinga.

 

  • Potpredsjednik Skupštine i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić kritizirao je predložene izmjene GUP-a Sesvete jer smatra da nisu riješeni ključni problemi građana vezani uz legalizaciju nekretnina. Osim toga, više od pola milijuna četvornih metara zelenih površina prenamijenjeno je u građevinsko zemljište. Iz zagrebačkog SDP-a tvrde i da je kreditni rejting Holdinga porastao zbog donacija iz Grada, a ne dobrog poslovanja te da je Grad Zagreb od Holdinga kupio nekretnine, dok kamate na kredite iz proračuna plaćaju građani.

 

I u zagrebačkom HDZ-u smatraju da je poboljšani kreditni rejting Zagrebačkog holdinga “samo privid”.

Andrija Mikulić, potpredsjednik Skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a ističe da poboljšani kreditni rejting nije ništa drugo nego prebacivanje vlasništva i olakšavanje financijske situacije Holdinga, a opterećivanje i zaduživanje Zagreba. Kritizirao je i upravljanje gradskim nekretninama jer je “bez vizije i strategije”. Kao primjer, naveo je bivšu tvornicu Gredelj, kompleks Zagrepčanke i stanove u Sopnici-Jelkovec, što je porezne obveznike stajalo oko dvije milijarde kuna.

Gradonačelnik Bandić rekao je da je Holding instrument je u rukama gradonačelnika i Gradske uprave kako bi građanima pružio što kvalitetnije usluge, uz što manje cijene. “Mislim da to dobro radimo”, ustvrdio je te opovrgnuo optužbe iz SDP-a i HDZ-a. Predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban rekla je da se u Holdingu i nadalje provode mjere restrukturiranja, a pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić podsjetio je da je kreditni rejting Holdinga povećan na B plus stabilan jer je iz gubitaša prešao u dobitnika, smanjen je broj zaposlenih, a i subvencije Grada Zagreba manje su za 200 milijuna kuna.

Bandić se osvrnuo i na kritike SDP-a i HDZ-a vezano uz GUP Sesveta ustvrdivši da će omogućiti građanima legalizaciju objekata i precizirati sredstva za infrastrukturne objekte javne namjene.

Komentiraj