Gradska skupština, bez oporbe, odlučila o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu

bandić

Zagrebačka Gradska skupština u srijedu je većinom glasova odlučila da od 1. veljače u Zagrebu poskupi odvoz otpada uz žestoko protivljenje zastupnika oporbe koji su dvaput bili srušili kvorum.

 

Tom odlukom će fiksni dio odvoza otpada za kućanstva iznositi 68,57 kuna s PDV-om, dok će varijabilni dio cijene ovisiti o veličini spremnika i broju njegovih pražnjenja tijekom mjeseca.

Za takvu je odluku bilo 24 zastupnika, jedan je bio protiv i jedan suzdržan.

Prgomet oporbi: Ponašate se infantilno 

Nakon jutrošnjeg prekida kad je oporba ponovno srušila kvorum, zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo došao je na sjednicu i glasao je protiv, no time je omogućio kvorum, a tako i prolaz te odluke.

Kad su vidjeli rezultate glasanja, neki oporbeni zastupnici su stajali, a neki i zapljeskali, što je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) nazvao infantilnim i zamolio ih da ili napuste dvoranu ili sjednu na svoje mjesto kad već uzimaju novce za rad u Skupštini.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević odgovorio mu je nakon stanke kako svi oporbeni klubovi smatraju da je takvo njegovo komentiranje ispod razine i da nikad nije takvo što čuo u Saboru kad oporba pokušava rušiti kvorum.

Govoreći o postupcima zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Krešimira Kartela rekao je da je taj takozvani zastupnik oporbe jučer glasao za proračun, a danas je omogućio donošenje odluke o otpadu budući da je vladajućoj većini za kvorum nedostajao jedan zastupnik.

Tomašević: To je igrokaz

“Krešimir Kartelo se pojavio i glasao je kao protiv. Međutim, sve je to igrokaz jer, da njega nije bilo, odluka ne bi mogla biti donesena”, ustvrdio je Tomašević.

O poskupljenju odvoza otpada gradski zastupnici jučer su raspravljali satima, kod glasanja su srušili kovrum pa je sjednica prekinuta.

U ime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević ustvrdio je da će cijena odvoza otpada u prosjeku poskupjeti dvostruko, a da se kvaliteta usluge u zadnje vrijeme pogoršala.

“Građani neće biti financijski poticani da više odvajaju na recikliranje i kompostiranje kako bi imali manje račune. Isti će fiksni dio plaćati primjerice umirovljenik u garsonjeri i kuća s nekoliko etaža u kojoj živi 10 ljudi”, istaknuo je Tomašević.

Naglasio je i kako će varijabilni dio činiti samo oko 30 posto cijene, pa samo na taj dio građani mogu utjecati odvajanjem otpada. Međutim, u višestambenim zgradama ni na taj varijabilni dio neće moći utjecati jer će zbog zajedničkih spremnika susjedi koji recikliraju plaćati za one koji ne recikliraju.

Upitao je i zašto je Grad čekao zadnji čas da se uskladi s Vladinom Uredbom s obzirom da 14. prosinca ističe rok koji je trajao tri mjeseca.

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) upozorio je da će se primjerice kazna od 800 kuna slati na cijeli ulaz u zgradi, a suvlasnici će morati utvrditi tko je krivo ubacio u spremnik ili podijeliti trošak.

U ime Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš smatra da su ljudi zainteresirani za odvajanje otpada jer žele biti odgovorni i ne žele da Zagreb smrdi, ali da ih se ovom uredbom ne potiče da odvajaju otpad.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Zvane Brumnić ustvrdio je da su na državnoj razini Vladinu Uredbu donijeli isti koji je u ovoj Skupštini provode, stoga im takva Uredba odgovara jer su je zajedno donijeli.

Komentiraj