Grad Beč

Gradovi Zagreb i Beč bilježe sve veći biciklistički promet

Iako je Grad Zagreb prema najnovijim podacima zagrebačke gradske uprave šesti glavni grad Europske unije po svakodnevnome biciklističkom prijevozu s 10.1 posto bicikala na svojim prometnicama, odnosno 200 000 aktivnih biciklista, svojom se biciklističkog infrastrukturom i nešto više od 300 kilometara uređenih biciklističkih staza još ne može mjeriti s glavnim gradom Austrije.

Kako bi gradska uprava imala što bolji uvid u biciklistički promet i bila u stanju provesti što bolje mjere njegova unaprijeđenja, u Gradu Beču su još davne 2002. godina na osam lokacijama postavljeni stalni automatski brojači za mjerenje biciklističkog prometa u gradu, koji su u lipnju ove godine zabilježili najveći broj biciklista do sada.

Najfrekventnijom stazom pri tom se pokazala ona uz Opernring, gdje je u lipnju 2017. u prosjeku zabilježeno 8 564 biciklista dnevno. Time je ujedno srušen i rekord iz 2013. godine s 7 880 biciklista. Druga najfrekventnija ulica bila je Praterstern s 5 440 biciklista dnevno, što je u prosjeku 500 biciklista više nego u istom mjesecu prošle godine. Treće mjesto po frekventnosti zauzela je Argentinienstraße u četvrtom bečkom okrugu s 3 698 biciklista.

Grad Beč u protekloj je godini otvaranjem novih biciklističkih staza i parkirališta poboljšao svoju već ionako iznimno dobru biciklističku infrastrukturu. Biciklistima u Beču na raspolaganju stoji naime više od 1 345 km biciklističkih staza i čak 41 000 javnih nenatkrivenih i natkrivenih biciklističkih parkirališta te takozvanih ‘bike and ride’ parkirališta koja biciklistima omogućuju jednostavno presjedanje na sredstva javnog prijevoza.

Komentiraj