Gradonačelnik Stjepan Kovač pozvao na zaštitu međimurskih radnika

facebook.com

Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik, Stjepan Kovač, pozvao je danas u Saboru na zaštitu radnika okupljenih u Udrugu Međimurski brendovi.

Nekadašnji ponos Međimurja, tvrtke poput MTČ-a, Modeksa i Međimurje Betona, danas su samo sjećanje, a vrijedni radnici dovedeni su u bezizlaznu situaciju. Naglašava se kako su 1 100 članova Udruge žrtve neodgovarajućeg sustava zaštite radnika kao stečajnih vjerovnika te im je time ugrožena egzistencija.

“Radnici ne žele biti socijalni problem, a kako preživjeti od 1 500 kuna mirovine za tridesetak godina radnog staža? Država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer je propustila reagirati na očitu pljačku i namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati”, rekao je Stjepan Kovač.

“Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućavaju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno, a ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke, stoga stečajna masa nikada nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima”, objasnio je predsjednik Udruge, Antun Mikac.

Bivši radnici devet čakovečkih stečajnih dužnika potpuno su nemoćni i ne mogu podmirivati osnovne životne troškove. Isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod kojeg dobiju u stečajnom postupku.

Komentiraj