Guliver/Getty Images

Gradonačelnik New Yorka u problemima zbog veza sa židovskom policijom

Samoubojstvo policijskog inspektora otkrilo je da FBI vodi istragu o korupciji u vrhu njujorških gradskih vlasti i policije, u koju su uključeni i pripadnici ultraortodoksne židovske zajednice u New Yorku

New York potresa veliki skandal u policiji i uredu gradonačelnika Billa de Blasia, nakon što je prošlog petka pronađeno tijelo policijskog inspektora Michaela Amerija koji se ubio samo nekoliko sati nakon što ga je drugi put ispitao FBI. Amerija je FBI ispitao zato što je navodno primio mito od skupine koja se povezuje s ultraortodoksnom židovskom zajednicom u New Yorku. Prema navodima u američkim medijima, nekoliko velikih donatora aktualnog gradonačelnika New Yorka na platnoj je listi imalo desetak visoko pozicioniranih časnika njujorške policije. U istrazi je dosad otkriveno da je ženama policajaca darovan dijamantni nakit, da su nekim policajcima plaćane prostitutke na njihovim izletima u Las Vegas, ali istražitelje je najviše šokirala povezanost njujorških političara, među kojima je i gradonačelnik De Blasio, policije i “dobrovoljnog policijskog odreda” židovske zajednice u New Yorku.

MEDIJI U NEW YORKU OTKRILI SU da je Michael Ameri nekoliko mjeseci prije samoubojstva prekinuo sve veze s jednim članom tog odreda Alexom Lichtensteinom. Taj je “policajac” prošlog mjeseca uhićen pod sumnjom da je nudio tisuće dolara mita pravim policajcima u odjelu koji dodjeljuje dozvole za uporabu oružja, kako bi njegovim suradnicima izdali dozvole koje je, za razliku od većeg dijela SAD-a, u New Yorku vrlo teško dobiti. Lichtenstein se navodno hvalio da je osigurao dozvole za 150 prijatelja koji su mu po dozvoli plaćali 18 tisuća dolara, dok je on policiji za dozvolu plaćao samo šest tisuća. Po navodima tužiteljstva, Lichtenstein je većinu dozvola nabavljao za članove skupine iz Borough parka koja je u židovskoj zajednici poznatija i pod nazivom Shomrim, što na hebrejskom znači straža. Nalazi tužiteljstva šokirali su javnost u New Yorku jer je otkriveno da u najvećem američkom gradu već godinama postoji ilegalna skupina dobrovoljaca koja obavlja policijske poslove u židovskoj zajednici i koja za to ima prešutnu dozvolu gradskih vlasti i policije. Iako je ta veza široj javnosti bila gotovo nepoznata, u ortodoksnim židovskim zajednicama ona se nije skrivala i na društvenim mrežama se mogu naći fotografije pripadnika Shomrima s regularnim policijskim snagama New Yorka i visokim političkim dužnosnicima tog milijunskog grada.

U POČETKU SE ČINILO da ta ilegalna policijska družina nije stvorena kao sredstvo za stjecanje financijske koristi njenih članova i da nije riječ o nekoj vrsti židovske mafije u New Yorku, nego se smatralo da je svrha tog odreda obavljanje policijskih poslova u židovskoj zajednici. Nakon što se u istragu uključio FBI, počelo se sumnjati da su neki pripadnici ortodoksne židovske zajednice iskoristili svoj društveni utjecaj kako bi Shomrim već desetljećima mogao funkcionirati bez ikakvih problema, dok su oni u tom razdoblju stekli znatnu materijalnu korist.

  • NEKI PRIPADNICI ortodoksne židovske zajednice iskoristili su svoj društveni utjecaj kako bi Shomrim već desetljećima mogao funkcionirati bez ikakvih problema, dok su oni u tom razdoblju stekli znatnu materijalnu korist

Prve patrole židovske policije osnovane su u njujorškim kvartovima Crown Heights i Williamsburg, u kojima je živjela ortodoksna židovska zajednica Hasida. Patrole su osnovane jer su stanovnici smatrali da policija ne čini dovoljno kako bi spriječila porast kriminala u tom dijelu New Yorka. Kao jedan od utemeljitelja tih odreda spominje se i hasidski rabin i učitelj Samuel Schrage, čiju je ženu pokušao silovati jedan Afroamerikanac.

NEKOLIKO DESETELJEĆA KASNIJE SHOMRIM postoji u svakom dijelu Brooklyna u kojem živi ortodoksna židovska zajednica. Skupine djeluju neovisno jedna o drugoj i iako njihovi vođe tvrde da su oni samo “oči i uši” zajednice i da se javljaju na pozive na pomoć u slučajevima od vandalizma do seksualnih napada, članovi Shomrima ipak rade puno više od toga. Po ulicama Brooklyna voze se u najmodernijim SUV automobilima i opremljeni su suvremenom policijskom opremom. Iako tvrde da nisu naoružani, primjer Alexa Lichtensteina pokazuje da su se dozvole za oružje nabavljale za članove ove privatne policije. Sve su kupljene novcem od donacija imućnih članova židovske zajednice, ali i uz blagoslov vijećnika gradskog vijeća i gradonačelnika. Članovi Shomrima nemaju pravo uhićivati prijestupnike, ali su se izborili za pravo na pretrese, potjere i zadržavanje sumnjivaca do dolaska legalnih policijskih snaga.

ZANIMLJIVO JE TO I DA LIDERI ovih skupina ne skrivaju svoje identitete i da često nastupaju u javnosti te da ne vide ništa sporno da njujorškim ulicama patroliraju ilegalne policijske snage. Jedan od vođa Shomrima iz Borough parka Nick Pinto 2011. je izjavio u jednim lokalnim novinama da građani zovu pripadnike njegove “policije” jer žele da se brzo i bez previše postavljenih pitanja riješe njihovi problemi. Ali stanovnici kvartova u kojima žive pripadnici ortodoksne židovske zajednice zovu pripadnike svoje policije jer su članovi prave njujorške policije “autsajderi”, pripadnici drugih nacionalnosti i njima ne vjeruju da će biti osjetljivi prema specifičnim zahtjevima i problemima ortodoksne vjerske zajednice. Oni smatraju da pripadnici Shomrima mogu obraniti i pripadnike njihove zajednice koje policija sumnjiči da su prekršili zakone, pa tako ima dosta primjera u kojima su pripadnici židovske policije pomagali redovnoj policiji da uhvati nekog osumnjičenika koji ne pripada židovskoj zajednici, ali u suprotnom slučaju ta suradnja nije jednako dobra i postoji niz primjera u kojima su pripadnici Shomrima štitili pripadnike židovske zajednice koji su bili osumnjičeni za teška kaznena djela.

TAKO SU 2011. PRIPADNICI OVE ORGANIZACIJE štitili nekoliko ortodoksnih rabina koji su bili osumnjičeni za seksualno zlostavljanje maloljetnih dječaka i djevojčica. Odluka da se štite rabini i da njihova imena ne smiju biti dostavljena ni policiji ni javnosti, izazvala je zgražanje u dijelu židovske zajednice, ali je dio ortodoksne zajednice u Brooklynu pozdravio obranu ovih rabina jer se smatralo da se “autsajderi’ nemaju pravo miješati u poslove židovske zajednice.

  • POSTOJI NIZ PRIMJERA u kojima su pripadnici Shomrima štitili pripadnike židovske zajednice koji su bili osumnjičeni za teška kaznena djela, a štićeni su bili i rabini osumnjičeni za zlostavljanje djece

Posljednjih nekoliko tjedana sve je više svjedoka koji se javljaju medijima u New Yorku i svjedoče o tome kako su ih pripadnici Shomrima zastrašivali da ne bi policiji prijavljivali fizičke i seksualne napade drugih pripadnika ortodoksne židovske zajednice u Brooklynu. Pripadnici Shomrima prijetili su i vlasnicima trgovina da ne smiju ustupati videosnimke policiji ako se na njima vidi da je neki pripadnik židovske zajednice počinio zločin. Javlja se i sve više svjedoka koji tvrde da su vođe i članovi Shomrima koristili svoj utjecaj unutar zajednice kako bi naplaćivali usluge zaštite lokalnih poduzetnika i da su koristili svoje veze u policiji kako bi svojim suparnicima “sređivali” neopravdane kaznene prijave. Vođe Shomrima te su optužbe do sada s gnušanjem odbacivali jer zbog straha od osvete svi svjedoci su izjave dali anonimno. Međutim, nakon što je FBI pokrenuo istragu o ilegalnoj policiji ortodoksnih židova, sve je više onih koji su spremni svjedočiti u sumnjivim radnjama članova i vođa Shomrima.

STRAH OD JAVNOG ISTUPA O ČLANOVIMA SHOMRIMA pokazao je i vrh njujorške policije, odnosno onaj dio koji nije na platnom spisku ove organizacije. Nekoliko visokih dužnosnika njujorške policije anonimno je izjavilo da ne mogu javno govoriti o detaljima oko Shomrima jer ih je strah da bi zbog podrške koju ta organizacija ima među članovima gradskog vijeća i uredu gradonačelnika mogli ostati bez posla. U cijelu priču vrlo ozbiljno je umiješan i aktualni gradonačelnik Bill de Blasio koji je od 2002. do 2009. izabiran u gradsko vijeće kao predstavnik okruga u koji spada i park Borough, epicentar poslovanja Shomrima. De Blasio je u nekim medijima optužen kako je znao da u New Yorku postoji paralelna policija koja ne odgovara redovnim snagama i koja sprječava uhićenja židovskih osumnjičenika. Konkretno, De Blasia se optužuje da je 2007. lobirao u njujorškoj policiji da ne istražuju slučaj premlaćivanja mladog 22-godišnjeg gay Afroamerikanca Taja Petersona koji je pretučen u kvartu u kojem uglavnom žive ortodoksni židovi, kada je išao kući nakon izlaska u jednom noćnom klubu. Peterson je završio u bolnici s teškim ozljedama lica i nekoliko slomljenih rebara, a cijeli slučaj je zataškan i krivci nikada nisu otkriveni. Pretpostavlja se da su pripadnici Shomrima zamijenili Petersona za drugog Afroamerikanca koji je toga dana opljačkao jednu obližnju pekaru. Policija je htjela provesti istragu, ali je ona ubrzo obustavljena jer navodno nije bilo svjedoka. Aktualni gradonačelnik još se nije očitovao o ovim optužbama, ali je iz njegova ureda poručeno da on nema nikakve veze s ilegalnom policijom i da nikada nije upoznao nijednog njihova člana.

I DOK ZA SADA POZICIJA GRADONAČELNIKA najvećeg američkog grada nije ugrožena jer su njegove veze s policijom ortodoksnih židova iz Brooklyna za sada tek na razini indicija, lako je moguće da će sljedećih nekoliko tjedana uhititi nekoliko visoko rangiranih njujorških političara i članova policije koji su godinama štitili židovsku policiju u Brooklynu. Isto tako, očekuje se da će se istraga FBI-ja intenzivirati nakon samoubojstva jednog od ključnih svjedoka u istrazi kriminalnih radnji u ortodoksnoj židovskoj zajednici. Tako bi se lako moglo dogoditi da se ukinu odredi osnovani početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i da ulicama Crown Heightsa i Williamsburga ponovno patroliraju samo pripadnici redovne njujorške policije.

Komentiraj