Gradonačelnik Karlovca podupire preimenovanje Koranskog mosta po postrojbi ratnog zločinca

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić (HDZ) rekao je u ponedjeljak da podupire preimenovanje Koranskoga mosta u SJP “Grom”, o čemu će se sutra odlučivati Gradsko vijeće, ali neće ići na otkrivanje murala Mihajlu Hrastovu, koji je 1991. na tom mostu počinio ratni zločin.

Karlovačko Gradsko vijeće u utorak o preimenovanju Koranskog mosta u Most SJP “Grom”

Mandić je rekao da Grad Karlovac od 2009. godine nastoji obilježiti Domovinski rat na prikladan način – tada je na Trgu hrvatskih branitelja podignut istoimeni spomenik, 2019. godine otvoren je Muzej Domovinskog rata na Turnju, ove su godine po postrojbama obrane Karlovca – 110. brigade i 13. domobranske pukovnije nazvani mostovi na Korani na Turnju i na Mrežnici, a “završni dio tog plana je preimenovanje mosta na Rakovcu po zahtjevu Udruge Specijalne jedinice policije (SPJ) “Grom”.

Mandić je rekao kako to ne smatra militarizacijom grada te da branitelji, posebno onih 225 poginulih u Domovinskom ratu, zaslužuju priznanje, jednako kao i civilne žrtve Domovinskog rata.

On neće biti sutra na najavljenoj bakljadi u organizaciji braniteljskih udruga i na otkrivanju murala pripadniku Gromova Hrastovu nedaleko od mosta na Rakovcu jer je on, kako je rekao, “za taj događaj presuđen i pozicija gradonačelnika je da se izmakne iz osobnih tumačenja”.

“Sudsku je presudu donijela država Hrvatska i nitko, baš nitko je ne može dovoditi u pitanje. Zakon je jednak za sve. Kao gradonačelnik te kao gradska vlast ne želimo presudu za ratni zločin dovoditi u pitanje”, rekao je Mandić i dodao da “presudu zaista poštuje”, ali razumije i “osjećaj nepravde koji osjeća dio braniteljske populacije”.

Istaknuo je da postoje i “oni drugi” koji na Koranskome mostu nemaju pravo zapaliti svijeće za svoje poginule. “Imali smo prošle godine zahtjev obitelji poginulih vojnika da na Koranskome mostu zapale svijeću. Tko je normalan protiv toga da se zapali svijeća za pokojnika? Ali onda se ipak postavlja pitanje je li to samo paljenje svijeće ili to ima i neku drugu poruku”, rekao je Mandić i dodao da o tome treba razgovarati.

“Smatram da se o tome treba razgovarati jer oni drugi, s one strane, imaju osjećaj da im se ne da da zapale svijeće. To su osjećaji kod kojih je i za jednu i za drugu stranu nedostajalo razgovora. Hajmo sjesti i razgovarati, vidjeti o čemu se radi jer nam se događa da se i akcija i reakcija tumače kako tko hoće”, rekao je gradonačelnik Mandić.

Istaknuo je da je njegov poziv od prošle godine da se obje strane okupe i dalje otvoren te da se ove godine nitko nije najavio da zapali svijeće za žrtve Koranskoga mosta.

Mihajlo Hrastov pravomoćno je na osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva 13 i ranjavanja dvojice razoružanih rezervista JNA u rujnu1991. na Koranskome mostu. Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa pustilo ga je uvjetno nakon dvije godine i 10 mjeseci odslužene kazne.

Komentiraj