Gradonačelnik Bandić za promet otvorio Gajevu

Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak se simbolično provozao biciklom i time otvorio promet u Ulici Ljudevita Gaja za čiju je rekonstrukciju, na dionici od Mihanovićeve do Tesline, utrošeno sedam milijuna kuna.

“Prije par dana otvorili smo jednu, a danas otvaramo drugu i završnu etapu”, rekao je Bandić i niz Gajevu ulicu krenuo vozeći se na biiciklu u društvu Darinke Jug iz Odjela za turizam Grada Zagreba.

Ispričao se građanima što radovi nisu napravljeni u vrijeme godišnjih odmora, te se zahvalio na strpljenju.

Viši stručni savjetnik pročelnika u Gradskom uredu za prostorno uređenje Goran Radić kazao je da su se radovi izvodili u etapama. Tako je najprije krenula rekonstrukcija instalacija tj. zamjena plinovoda i rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda, a nakon toga i radovi na nogostupima, parkirališnim mjestima i na jednosmjernoj biciklističkoj stazi.

“Uvjeti nam nisu bili baš naklonjeni, bilo je kiše i leda. Rok za završetak radova, bez asfalta, bio je dva mjeseca, a mi smo sve završili u 60 radnih dana. Vrijednost radova je oko 5,5 milijuna kuna bez PDV-a”, rekao je.

Tena Šarić iz Sindikata biciklista objasnila je da je Gajeva prva prometnica u Zagrebu gdje biciklisti ravnopravno u vožnji dijele prostor s motornim vozilima.

“Izmjenom prometnog rješenja uveden je tzv. ‘sharing space’ na kolniku za bicikliste i motorna vozila, što podrazumijeva da se motorna vozila kreću brzinom oko 30 kilometara na sat”, dodala je te pozvala vozače da budu oprezni u vožnji.

Napomenula je i kako su na križanjima postavljeni  tzv. bike boxovi tj. prazan prostor za bicikliste koji im daje prednost u vožnji.

Komentiraj