Gradonačelnica Siska prozvala Vladu: “Silni stožeri i sastanci, a samo lutamo, bez konkretnih odluka”

 

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je za Newsroom N1 Televizije da situacija na terenu nije pod kontrolom. Još uvijek se, naglasila je, luta oko toga koga nazvati, još uvijek nisu riješeni svi problemi smještaja, a iako ministri Tomo Medved i Darko Horvat pokazuju volju i slušaju probleme, “rješenja ne nude”.

“Naši dojmovi su u ovoj situaciji najmanje bitni”, rekla je Kristina Ikić Baniček komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića.

“Ne radi se o dojmovima nego o tome da nas iz dana u dan šalju na stožere i sastanke, obilaze nas iz ministarstava, ali nikakve konkretne odgovore ne dobivamo. Pitala sam što je s crveno označenim građevinama, tko je odgovoran, koja je procedura, rekli su mi da ću dobiti odgovor za 24 sata. Odgovor nije došao, rekli su mi da ću ga dobiti danas, pa su me zamolili da pričekamo još dan-dva da Horvat i minisratsvo donesu odluku”, kazala je gradonačelnica Siska Ikić Baniček.

Dodala je da vidi veliku želju za rješenjem problema kod ministara Medveda i Horvata, ali da konkretnih odluka nema. Podsjetila je da imaju 53 crvene građevine, koje su opasne i stvaraju ugrozu ostalim građevinama. To je prioritet, da se 12 dana nakon potresa ne dogodi žrtva. To je važnije od dojmova, rekla je Ikić Baniček.

Što se tiče Stožera i pitanja je li osnovan prekasno, Ikić Baniček smatra da ne bi ni trebao biti formiran da je profunkcionirao županijski stožer i komunikacija.

“Jučer su me zvali na krivi telefon, još je to lutanje, pokušavaju uspostaviti bazu, a problemi se gomilaju. Molila bih veću brzinu za donošenje odluka, vidim dobru volju od oba ministra, ali to nije potkrepljeno konkretnim odlukama”, kazala je.

Dodala je da ministri imaju energije i volje jer se i dalje javljaju na telefon, slušaju probleme, ali nemaju odgovora i rješenja.

“Po meni bi ministar Medved trebao odlučnije donositi odluke i tražiti odgovornost i rokove. Sastanci koji traju satima o tome koga su obišli, od toga nema neke koristi.”

“Nebitno je jesam li sretna ili ne, što mislim o stožeru, neka dođu i razgovaraju s ljudima koji su izgubili domove. Neka njih pitaju kakvi su im dojmovi, onda mogu donositi takve odluke i izjave”, dodala je osvrćući se još jednom na reakciju premijera.

Komentirala je i kakva je u Sisku situacija sa smještajem.

“Svi koji su trebali nužni smještaj, dobili su ga. 166 ljudi je u sportskim dvoranama, imamo 29 kontejnera i 5 kućica u Sisku. Smještamo ljude polako, ali sve je jako sporo. Za spajanje svakog kontejnera trebamo HEP, a oni se ne javljaju po nekoliko dana. Mislim da ćemo preko privatnih smještaja smjestiti 22 osobe. Apeliram da osposobe hotel Panonija u Sisku, ali tjedan dana se nismo makli s mrtve točke”, rekla je Ikić Baniček za N1 Televiziju.

Komentiraj