Gradonačelnica Siska osula paljbu po vladajućima: “Pogubili su se!”

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček oštro je demantirala izjavu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata kako je Sisku “podmuklo uvela prirez”, osuvši istodobno paljbu po vladajićima tvrdnjom kako su se “pogubili”.

Opovrgnula je tvrdnje ministra kako je uvela prirez u sredinu u kojoj se on možda nije trebao plaćati. Poručila je kako su se vladajući pogubili te zaključila kako ministar ne zna gotovo ništa o poreznom sustavu.

Ministar Horvat izjavio je u nedjelju kako je gradonačelnika “stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu u kojoj se taj porez možda nije trebao plaćati”.

Ta je tvrdnja razljutila Ikić Baniček. “Vladajuća ekipa se poprilično pogubila! Kako drugačije objasniti podmuklu izjavu podmuklog ministra Darka Horvata da sam ja “uvela prirez” u jednu sredinu koji se možda nije trebao plaćati”, izjavila je za dnevnik.hr.

“Od kako sam gradonačelnica, dakle od lipnja 2013., Sisak ima isti, identični prirez koji je uveden davno za vrijeme HDZ-ove vlasti u Sisku i niti sam ga uvodila, niti povećavala niti utjecala na njegov iznos!

Potpuno je nerazumljivo kako ministar u hrvatskoj Vladi ne zna gotovo ništa o poreznom sustavu koji vrijedi u Republici Hrvatskoj. Prirez nema nikakve veze sa stupnjem razvijenosti, koji je tek prije nekoliko godina počeolo računati Ministarstvo regionalnog razvoja.

Pokušaji da se lažima i podmuklim podvalama opravda zapanjujuća zloća i nepripremljenost Zakona o obnovi potresom pogođenih područja su prezira vrijedni i smiješni. Pozivam vlastodršce da se saberu jer je situacija dramatična stradalnicima koji rješenja nakon potresa trebaju odmah i sada!”, poručila je sisačka gradonačelnica.

Ministar Horvat svoju je izjavu dao komentirajući je izjave sisačke gradonačelnice od subote, u kojima se protivila odluci Vlade da se Sisak nakon potresa obnavlja po istom modelu kao Zagreb. Ministar je poručio kako Grad Sisak nema potrebu i neće morati platiti niti jednu kunu u obnovi.

Ikić Baniček: ” Kad sam vidjela izvješća bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju”

“Jučer sam poručio gradonačelnici da prouči zakon, ja ću joj ga pojasniti kao što pojašnjavam svima koji pokažu interes, ali ona nikakav interes nije pokazala i ono što sam jučer imao prilike čuti, izlazi izvan konteksta zakona”, rekao je Horvat i objasnio kak će Sisačko-moslavačka žuapnija sa 20 posto sufinancirati konstrukcijsku obnovu višestambenih zgrada za koje se odluči da će se obnavljati.

“Država će o svom trošku sto posto financirati izgradnju zamjenskih stanova i zamjenskih kuća. I to jasno piše u samom zakonu. I toga se ne moraju bojati niti umirovljenici, niti oni koji su u ovom trenutku na Zavodu za zapošljavanje jer u sam Zakon ugrađen je i dohodovni i socijalni cenzus”, rekao je.

“Sve što je vrijedi za potresom pogođeno područje vrijedi i za Grad Sisak”, rekao je.

“Vlada je u samom zakonu ostavila mogućnost, ako županija Sisačko-moslavačka neće imati dovoljno fiskalnih kapaciteta, da Vlada RH u ime Sisačko-moslavačke participira s tih 20 posto. Zatomiti činjenicu da je u ovom trenutku Sisak u stupnju razvijenosti kategorije 6, kao i neki drugi gradovi koji su pogođeni potresom onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu u kojoj se taj porez možda nije trebao plaćati”, rekao je Horvat dodajući kako mu nije jasna izjava gradonačelnice.

“Ona jako dobro zna da ne postoji ni jedan poziv u proteklih 16 dana na koji se ja nisam javio”, poručio je Horvat.

 

Komentiraj