Gradi se prva zgrada osječkog Gospodarskog centra, grad dobiva novi sajamski prostor

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za izgradnju prve zgrade osječkog Gospodarskog centra u ponedjeljak su potpisali ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak te predstavnici Osječko-baranjske županije i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU).

Ukupna vrijednost prve faze projekta Gospodarskog centra u Osijeku je 63,7 milijuna kuna, od čega oko 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurava nadležno Ministarstvo, a ostatak Osječko-baranjska županija.

Ministrica Tramišak istaknula je kako budući Gospodarski centar obuhvaća različite prostore, ali prvenstveno novi sajamski prostor, koji će Osijeku dati novu perspektivu za razvoj sajmovanja te priliku za nova sajamska događanja i razvoj gospodarstva.

U pitanju je nova poslovna infrastruktura koja se gradi sredstvima EU fondova, i to iz programskog razdoblja 2014.-2020., a nastavak slijedi u novom programskom razdoblju do 2027. godine.

To je strateški projekt ukupno vrijedan 350 milijuna kuna, koji je uvršten u Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, naglasila je Tramišak.

Ističe kako će se završetkom prva faze, osim izgradnje sajamsko-izložbenog prostora, omogućiti održavanje različitih kongresnih događanja, a u nastavku će uslijediti izgradnja poslovnog tornja i poduzetničkog inkubatora, za što će trebati osigurati odgovarajuća sredstva iz EU fondova.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić podsjetio je kako je riječ o zajedničkom projektu Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, koji je za izgradnju ustupio zemljište u svome vlasništvu.

Pojasnio je kako prva faza znači izgradnju sajamskog prostora, jer su se sajmovi do sada održavali u prostorima streljane “Pampas”, koji nisu primjereni za održavanje sajamskih priredbi.

Jubilarni, stoti ugovor

U tijeku je javna nabava za odabir izvođača radova i očekujemo da ćemo s izgradnjom prve faze početi u idućih mjesec i pol dana. Sajamski prostor gradit će se na površini od pet tisuća kvadratnih metara, a uz zgradu Gospodarskog centra, koja je predviđena za sajmovanje, predviđena je gradnja kongresnog centra, poslovnog tornja te unutarnjeg izložbenog prostora, dok se ukupna vrijednost projekta procjenjuje na 350 milijuna kuna, rekao je Anušić.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako je ovo jubilarni, stoti ugovor kojeg Agencija potpisuje na području Osječko-baranjske županije, ujedno jedan od najvrijednijih.

Po njegovim riječima, prva faza Gospodarskog centra bi trebala biti gotova kroz godinu dana, a bit će to moderan centar, prilagođen današnjim potrebama gospodarstva i sajmova.

Komentiraj