KLM

Gradi se prva europska tvornica održivog zrakoplovnog goriva

Nizozemska zrakoplovna kompanija KLM  i partneri  SkyNRG i SHV Energy priopćili su javnosti svoj zajednički projekt: otvaranje prve europske tvornice za proizvodnju održivog zrakoplovnog goriva (OZG). Tvornica će početi s radom 2022. godine, a biti će izgrađena u Delfzijlu u Nizozemskoj.

Proizvodni pogon će se specijalizirati za proizvodnju OZG-a, bioLPG-a i “održivih” naftnih derivata, prvenstveno korištenjem regionalnih ostataka otpada (npr. ostaci korištenog ulja za kuhanje) kao sirovine. Tvornica će za sirovinu koristiti i drugi otpad, a emisija CO2  biti će smanjena za 85 % u odnosu na proizvodnju i upotrebu fosilnog goriva.

KLM (Royal Dutch Airlines) se obavezala da će u narednih deset godina proizvesti i otkupiti 75 000 tona održivog zrakoplovnog goriva godišnje (75 % proizvodnje). Ovaj potez tvrtke je i doprinos širem industrijskom planu Smart & Sustainable. Cilj suradnje KLM-a i partnera je smanjenje emisije CO2, uz obnovu flote i povećanje operativne učinkovitosti.

“Ponosan sam na našu suradnju sa SkyNRG i SHV Energy na pokretanju projekta koji će omogućiti razvoj prvog europskog proizvodnog pogona za održivo zrakoplovno gorivo. Pojava zrakoplovstva imala je veliki utjecaj na svijet, nudeći nova sredstva za zbližavanje ljudi. Ova povlastica ide ruku pod ruku s velikom odgovornošću prema našem planetu. KLM ovo shvaća vrlo ozbiljno te je stoga dugi niz godina ulagao u održivost. Udruživanjem ruku s drugim strankama možemo izgraditi postrojenje koje će ubrzati razvoj održivog zrakoplovnog goriva. Od 2022. godine tvornica će proizvoditi 100 000 tona godišnje”, izjavio je Pieter Elbers, predsjednik i izvršni direktor KLM-a.

Komentiraj