Građanski odgoj od jeseni u svim školama

Sanjin Strukic/PIXSELL

O građanskom odgoju i obrazovanju često su se vodile polemike – kakve sadržaje učenicima treba približiti, s čim ih upoznati i na koji način. Do sada, građanski odgoj bio je izvannastavni predmet i škole nisu imale obvezu provoditi ga, a od jeseni bit će u svim školama i razredima.

Učenici će tako, od prvog razreda osnove do kraja srednje škole, učiti sve o pravima, zakonima, izborima, domoljublju, ali i kako pomoći sebi i drugima.

“Mislim da će učenicima biti najzanimljivije aktivno sudjelovanje i pronalaženje mjesta u zajednici kojoj pripadaju, mogućnost promjena i mogućnost sudjelovanja u dobrim promjenama”, rekla je za HRT članica radne skupine u obrazovnoj reformi “Škola za život” Mirna Grbec.

Željko Stipić iz školskog sindikata “Preporod” poručio je kako su zadovoljni što će učenici u osnovnim školama prvi put doznati da među ljudskim pravima postoje i prava iz radnog odnosa i kršenja prava iz radnog odnosa i da će se upoznati sa sindikalnim organiziranjem.

Učenici će se od prvog razreda upoznavati s dječjim pravima i kako ih ostvariti. Među ostalim još će obvezni sadržaji biti nenasilno ponašanje, domoljublje, pravedno odlučivanje, vršnjačka pomoć, utjecaj korupcije na zajednicu.

Komentiraj