Građanski odgoj kao pilot-projekt u drugom polugodištu, i to samo u dijelu zagrebačkih škola

Građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost uvest će se kao pilot-projekt u dio zagrebačkih škola u drugom polugodištu ove školske godine, najavljeno je na konferenciji za medije vladajuće zeleno-lijeve koalicije. Taj bi program, istaknuli su, u svim gradskim školama trebao zaživjeti sljedeće godine.

Kako su najavili, u prvom polugodištu ove školske godine projekt će se pripremiti, donijeti kurikulum za izvođenje nastave i educirati nastavnike. “Sve će se to testirati u odabranim školama u sklopu pilot-projekta u drugom polugodištu. Škole za pilot-projekt još nisu odabrane, imaju rok od dva tjedna da se odazovu i iskažu interes učenika, roditelja i nastavnika za uvođenje te izvannastavne aktivnosti”, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Proces će biti u koordinaciji s novim povjerenstvom koje će imenovati zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Damir Bakić iz Možemo! istaknuo je da je bivša gradska vlast donijela program za nastavnike, no on je manjkav pa će se, kako je najavio, unaprijediti. Riječki je program bakić pohvalio i dodao da će upravo njega slijediti u Zagrebu.

Gradski ured za obrazovanje najavio je da građanski odgoj ulazi u škole od prvog tjedna ove nastavne godine, i to po programu koji je izradila prošla gradska vlast. Bakić je pojasnio da sve to nije bilo dovoljno jasno iskomunicirano te dodao da je moguće da su neke izjave iz ureda izašle bez dovoljne koordinacije s Gradskom upravom.

Odbacio je svaki pokušaj ideologizacije pitanja uvođenja građanskog odgoja u škole, odgovorivši na taj način na upozorenja s desnice roditeljima da paze što će im djeca učiti i hoće li im Možemo! i SDP nametati vlastitu stranačku ideologiju.

Bakić je istaknuo da su građanski odgoj i obrazovanje javno dobro, društvena vrijednost i nadideološka tema. Poručio je da će djeca kroz njega biti osposobljena za aktivnu participaciju u društvu i zalaganje za javno dobro, da budu sposobni prepoznati i rješavati društvene probleme.

Bakić je odbacio i optužbe da je gradska vlast otvorila temu uvođenja građanskog odgoja kako bi skrenula pozornost s teme zbrinjavanja otpada.

Komentiraj