Građanskoj inicijativi cilj je borba protiv rastućeg vala obiteljskog nasilja

Tri mjeseca od pokretanja prosvjeda, Inicijativa #SPASIME i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, osnovale su Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Temeljna svrha fonda je pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći.

#SPASIME je građanska inicijativa nastala s ciljem borbe protiv rastućeg vala obiteljskog nasilja. Pokrenule su je Jelena Veljača, Una Zečević Šeparović, Anica Tomić, Jelena Kovačić Solarić, Nerma Mehadžić, Ana Pecotić, Mirsada Begović, Nora Krstulović i Karla Horvat-Crnogaj, najprije kao facebook grupu, da bi 16. ožujka 2019. godine organizirale prosvjed na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Nakon prosvjeda je Inicijativa krenula prema Vladi i nadležnim institucijama s konkretnim zahtjevima za unapređenje zakonodavnog okvira i postojeće prakse kod postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja. Inicijativi se kroz facebook grupu pridružilo gotovo 60 tisuća članova.

U petak 14. lipnja 2019. u zagrebačkom hotelu Esplanade održat će se humanitarna večer #SPASIME na kojoj će sudjelovati osobe iz javnog života odgovarajući na pozive građanima koji će donirati sredstva pozivom na broj humanitarnog telefona. Na događanju će se također izložiti umjetnine mnogih eminentnih hrvatskih umjetnika koje će se moći kupiti putem aukcije i na taj način koristiti za interventnu pomoć žrtvama nasilja. Cijelu večer i prikupljanje sredstava pratit će RTL televizija emitirajući program uživo kao i poseban humanitarni koncert na kojem se očekuju poznati hrvatski izvođači.

Jelena Veljača, jedna od pokretačica Inicijative #SPASIME poziva sve građane da sudjeluju u akciji i pozivom na broj 060 9003 daju svoj doprinos podršci žrtvama. Uplate su moguće i na žiro račun Hrvatske poštanske banke, putem internetske stranice, kao i one iz inozemstva…

“Bitno je da žrtve budu hitno zbrinute financijski, pravno i liječnički te da im se pruži razgovor sa stručnjakom ili osigura siguran smještaj daleko od lica nasilnika. Svatko ima pravo na siguran život, a svi imamo pravo na društvo bez nasilja“, rekla je Veljača.

“Pitanje obiteljskog nasilja generalni je problem u cijeloj državi, a pritom je u zabrinjavajućem porastu. Želimo da se sustavno radi na poboljšanju provedbe zakona, a ujedno i rada nadležnih institucija i resornih ministarstava. Sretni smo što u ovom trenutku možemo utjecati na javno mnijenje i uspostavom Fonda brzo reagirati na najhitnije slučajeve obiteljskog nasilja. Pritom tim činom ne želimo preuzeti odgovornost vladajućih i lišiti ih provedbe financijskih planova, već ukazati na ozbiljnost problema“, rekla je Nerma Mehadžić.

Uvjet za dodjelu financijske pomoći Fonda je kontaktiranje Zaklade SOLIDARNA i prijava nasilja policiji ili Centru za socijalnu skrb, odnosno spremnost da se nasilje prijavi nadležnim institucijama. Kako ne bi došlo do zloupotrebe situacije, prijava mora ispuniti određene uvjete. Fond će prikupljene donacije koristiti za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Žrtve tako imaju pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć, ali i plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete….

Fond #SPASIME operativno vodi Ivan Blažević, ujedno i tajnik Zaklade SOLIDARNA, uz sudjelovanje članova Zakladnog vijeća Fonda koje čine članovi aktivistkinja Sanja Sarnavka, producentica Nerma Mehadžić, prof. dr. sc. Dean Ajduković, psihoterapeutkinja Biserka Tomljenović i doc. dr. sc. Antonija Petričušić.

Ivan Blažević

Komentiraj