HINA/ Mario STRMOTIĆ

Građanska inicijativa i Zelena lista traže očitovanje zbog Karepovca

Građanska inicijativa Karepovac – drugo lice Splita priopćila je u utorak kako su stanovnici koji stanuju u neposrednoj blizini tog odlagališta najzabrinutiji te od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traže da se hitno očituje o tome što treba mjeriti i tko će to mjeriti.

Građanska inicijativa Karepovac također traži “postupanje prema onima koji šire paniku ili prema onima koji cijelo vrijeme obmanjuju javnost” jer žele da se potpuno razjasni situacija, tj. žele znati mogu li mirno spavati ili da se svi skupa odsele.

U priopćenju navode kako su godinama zabrinuti, da su organizirali prosvjede, zborove građana i javne tribine te obilazili druga odlagališta, educirali se, tražili sastanke, predlagali, nudili rješenja i – dalje bili zabrinuti.

“Kada su počeli radovi na sanaciji odlagališta, tražili smo da Nastavni zavod za javno zdravstvo hitno počne mjeriti sve plinove za koje je akreditiran, a odgovor je bio da ne znaju što treba mjeriti i ‘tko će  to platiti'”, ističe se u priopćenju.

Nakon pritiska grada i javnosti, 8. siječnja počeli su se mjeriti svi plinovi propisani glavnim projektom sanacije i Rješenjem o prihvatljivosti zahvata za okoliš.

“Zbog nepovjerenja, u Zavodu smo tražili i dobili stručno mišljenje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping u kojem su rekli kako nema razloga za zabrinutost zbog koncentracija plinova koji se mjere i koje udišemo”, navodi u priopćenju inicijativa Karepovac.

Na javni istup ravnateljice Zavoda Jasne Ninčević i novonastalu situaciju u vezi s Kerepovcem reagirao je i predsjednik Zelene liste Nenad Matić, koji je ocijenio da stanje vezano uz Karepovac nije važno samo za Split i zdravlje Splićana, nego i za cijelu Hrvatsku zbog slike Hrvatske kao zdrave zemlje i poželjne turističke destinacije.

“Podržavamo napore gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji se vratio na posao i kojem je očito zdravlje građana ispred njegova osobnog. Tražimo da se napravi prava, detaljna i stručna analiza utjecaja sanacije Karepovca na zdravlje građana Splita i okolice, a ne da se traži odgovornost ravnateljice županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasne Ninčević, koja je pokazala građansku hrabrost i shvatila svoju dužnost i etičnost da javno izgovori istinu i upozori na opasnost.

Tražimo da se prilikom analiza koriste najnovijim metodama i sredstvima u sprječavanju širenja onečišćenja i smrada, te još molimo hitnu reakciju s obzirom na približavanje turističke sezone na čiju uspješnost bi ovaj slučaj mogao utjecati, a veliki dio građana Splita i okolice živi od iznajmljivanje apartmana i njihova egzistencija se zbog sporosti može dovesti u pitanje”, navodi se u priopćenju Zelene liste.

Komentiraj