Građanima Srbije preporučeno da ne putuju u Italiju

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova Srbije preporučilo je u ponedjeljak svim građanima da ne putuju u ugrožena područja Italije dok se situacija s koronavirusom ne normalizira, a ministarstvo obrazovanja preporučilo je da se odlože sva studijska putovanja i ekskurzije u Italiju.

Pozivajući se na mjere talijanske vlade, ministarstvo na svojoj službenoj internet stranici naglašava da je, nakon porasta broja zaraženih od koronavirusa (COVID-19), Italija donijela čitav niz hitnih i obveznih preventivnih mjera kako bi se izoliralo područja Veneto i Lombardija, koja se smatraju žarištem virusa.

“Imajući u vidu da se podaci o kretanju epidemiološke situacije u Italiji mijenjaju i ažuriraju iz sata u sat, te da se uvode nove mjere, ministarstvo vanjskih poslova će nastaviti pratiti i informirati građane RS o aktualnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji”, navodi ministarstvo.

Istodobno, ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja uputilo je danas dopis ravnateljima srednjih škola i zatražilo da se sva planirana studijska putovanja i ekskurzije u Italiju odlože zbog koronavirusa.

Voditelj Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr. Goran Stevanović poručio je ranije u ponedjeljak da je Srbija spremna “za najcrnji scenarij u slučaju širenja koronavirusa”, rekavši kako se “nada da toga neće doći”, te potvrdio da je na granici uveden inspekcijsko-epidemiološki nadzor za sve građane Srbije koji dolaze iz Italije.

U Italiji je, prema posljednjim službenim podacima, ukupno 219 osoba zaraženo koronavirusom, a sedmero pacijenata je umrlo.

Vlada Italije uvela je izvanredne zaštitne mjere i stavila u karantenu 11 općina u u regijama Lombardija i Veneto. Javne ustanove u Venetu i Lombardiji su zatvorene, a sportski događaji su otkazani.

Komentiraj