Građani pobijedili: Obustavljena gradnja na Knežiji

Građanska inicijativa Knežija brani park izvijestila je kako je u utorak “zaprimila rješenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kojim se poništava lokacijska dozvola za izgradnju u parku na Knežiji”, što su nazvali “pobjedom svih građana i građanki Knežije i Zagreba koji su u proteklih 9 mjeseci sudjelovali u akcijama sprečavanja izgradnje”.

Rješenjem se, izvijestili su, “obustavlja postupak izdavanja lokacijske dozvole po zahtjevu trgovačkog društva Nova Knežija.

“Ovo je pobjeda svih građana i građanki Knežije i Zagreba koji su u proteklih 9 mjeseci sudjelovali u akcijama sprečavanja izgradnje i tako izvršili pritisak na institucije i investitora
koji je od gradnje u parku konačno i odustao”, kažu u inicijativi.

Ipak, svjesni su “da ova mala pobjeda ne označava kraj pogodovanju privatnom profitu od strane gradske vlasti i prostornim nepravdama kojih je u Zagrebu pregršt. Da se radi o sustavnoj anomaliji dokazuju brojne građanske inicijative koje su se posljednjih godina borile i još uvijek se bore za javni prostor i zelene površine u svojim kvartovima – na Savici, u Borovju, Dubravi, Sigetu i drugdje”.

Iz inicijative upozoravaju kako “sponu između gradske vlasti i pogodovanja privatnom interesu” možemo prepoznati i u činjenici da je gradonačelnik Milan Bandić na Facebooku objavio “neće dopustiti gradnju” na “samo dan nakon što je investitor Kaić predao pisani zahtjev za obustavom postupka izdavanja lokacijske dozvole”. “Time se ispunilo gradonačelnikovo cinično ‘obećanje’ građanima Knežije, dano u jeku borbe građana za park, da će naći zamjensku lokaciju ili za zgradu, ili za park – drugim riječima, da će osigurati da privatni profit ostane neupitan čak i ako javni pritisak postane prevelik. Pretpostavljamo da se upravo to i dogodilo, i zato nećemo odustati od praćenja novih građevinskih projekata na već preizgrađenoj Knežiji”, poručili su aktivisti.

“I iako je lokacijska dozvola za izgradnju u parku poništena, nećemo odustati od traženja odgovora na pitanje kada, kako i pod kojim okolnostima su dijelovi gradske parcele, odnosno javnog parka, ustupljeni privatniku Kaiću i o kojim se točno dijelovima parcele radi. Dokazali smo da udruženi možemo pobijediti i izražavamo punu podršku svim građanskim inicijativama koje svoje pobjede još trebaju izvojevati. Nastavljamo se boriti za Knežiju i Zagreb po mjeri građana, a ne privatnog profita!”, priopćila je Inicijativa Knežija brani park.

Komentiraj