Petar Vučetić

Građani bi trebali osjećati zajednički europski identitet

Sveučilište VERN’ održalo je panel ‘Zašto nas se (ne)tiču izbori za EU parlament?’ na kojem su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Hrvoje Klasić, profesor na Filozofskom fakultetu i predavač na Veleučilištu VERN’, Iva Nenadić, asistentica na Fakultetu političkih znanosti, doc. dr. sc. Nino Raspudić, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu te Ivica Relković, politički analitičar i urednik portala Besplatna politika.

“Čak i na prvim izborima za Europski parlament 2013. izlaznost je bila rekordno niska, svega 20 posto, a anketa među građanima je pokazala da čak 50 posto njih nije izašlo na izbore zbog omraženosti prema politici, dok ih je 39 posto bilo neinformirano i neupućeno u kampanju. Kad smo imali redovne izbore za EU parlament 2014. izlaznost je bila nešto viša, tek 25 posto, ali samo 13 posto među mladima. Birači izlaze na izbore kada su motivirani i informirani, a informiranost i motiviranost se grade“, istaknula je Nenadić.

“Razloge slabog interesa i male izlaznosti na izbore za EU parlament nalazim u procjeni nevažnosti Bruxellesa i Europske unije za naše živote, što smatram pogrešnim, male ili nikakve uloge Europskog parlamenta u krojenju bitnih politika unutar Unije te pretpostavke javnosti da je nevažno tko će nas predstavljati u EU parlamentu, budući da smo mali i nevažni“, naglasio je Raspudić.

“Interes za europske teme mora se poticati razgovorima o koristi Europske unije, članstvu Hrvatske i našim mogućnostima te značaju EU za stabilnost i sigurnost svih članica“, istaknuo je profesor Klasić, dodavši kako i “mladi moraju osvijestiti koje su im pogodnosti na raspolaganju kao građanima EU”.

“Većina naših stranaka da bi uopće pridobile glasače rade pogrešne kampanje. Velike stranke ne potiču diskusiju o važnim temama i računaju na malu izlaznost i veći utržak, a manje stranke uopće ne mogu pridobiti glasače s europskim temama i zato se okreću vrućim domaćim temama i aferama. To izaziva odbojnost jednog dijela građana koji razumiju o čemu je riječ i ne žele na takav način izlaziti na izbore te odbojnost drugog dijela građana koji nemaju pravu informaciju i ne zanima ih takva razina zbrke u komunikaciji“, uvjeren je politički analitičar Relković.

Sugovornici su zaključili da “građani moraju osjećati zajednički europski identitet kako bi shvaćali važnost EU tema, a taj se identitet gradi kroz uključenost građana” u pogodnosti Europe poput sudjelovanja mladih i studenata u Erasmus programu mobilnosti, korištenju pogodnosti EU fondova, diskusijama o zajedničkim europskim temama, stvaranju Europe jednakih kvaliteta i sličnim temama.

Panel je održan u okviru VERN’ Foruma.

Komentiraj