Dubravka Petric/PIXSELL

Građani Istre revoltirani skupljim računima za odvoz otpada

Građani Istre revoltirani su novim, većim računima za odvoz otpada. Umjesto dosadašnjeg obračuna po četvornom metru, sada se odvoz plaća po volumenu kante, piše u utorak HRT.

Neki građani Istre tvrde da im je cijena odvoza smeća porasla za čak 600 posto. Dragica Pršo poslala je prigovor tvrtki Herculanea, a i prijavu tržišnoj inspekciji. Dobila je novi račun, ali ne i kantu po čijem joj se volumenu cijena smjeća obračunava. “Dobila sam račun od 114 kuna, a prije sam plaćala svaka dva mjeseca 50 kuna, na računu mi piše zajednički spremnik, a uvjeti su ostali isti. I dalje nosim smeće u tzv. kontejner”, kazala je Pršo.

Spremnike će svi dobiti do kraja godine, a sada plaćaju na osnovi izjave koju su dali o veličini spremnika koji im je potreban ili broju članova kućanstva. Predajom te izjave građanima se obračunava ono što je u izjavi navedeno, iako na terenu možda imaju i veću posudu, što znači da na terenu možda mogu odložiti i više otpada od onog što bi u stvari trebali imati, objasnio je direktor tvrtke Herculanea Igor Stari, i dodao da tek kada se svi građani izjasne, oni znati koliko kanti trebaju naručiti.

Društvo za zaštitu potrošača upućuje građane na pismenu žalbu, a ako im žalba bude odbijena, u drugom stupnju o njoj odlučuje povjerenstvo za reklamaciju potrošača.

Komentiraj