Građani gube strpljenje: “Gospođo draga, jesen je, jeste se odmorili? Posunčali? Dajte pomognite”

Obnova nakon potresa je neefikasna, Ministarstvo graditeljstva obradilo je tek 2,3 posto zahtjeva građana, upozorio je u petak šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Smatra da svi snose krivnju, pa i on jer je dio sustava. Pozdravlja najavljeno donošenje novog programa za obnovu.

“Svi oni koji su ukazivali i na zatvorenim sastancima i u pisanom obliku kroz primjedbe i javno, su doživjeli priznanje da to zaista treba promijeniti. Međutim, gorko je to veselje jer građani jednostavno čekaju. Osobno smatram svojim porazom da mi je trebalo šest-sedam mjeseci javnog ukazivnaja da bi se izmijenio program mjera. Mislio sam da sam uspješniji, ja sam isto nezadovoljan sobom, možda sam trebao biti oštriji”, kazao je šef Fonda.

No građani više nemaju strpljenja. Oni sve češće odustaju od čekanja na državu i kreću sami u obnovu.

Vanđelić ponavlja da iz Ministarstva i dalje dobivaju tri odluke tjedno, a ako se obnova želi dovršiti u 10 godina moramo se ubrzati, kaže, 20 puta. Još nema niti jedne odluke za obnovu pa Vanđelić preporuča samoobnovu. Navodno je došlo 300-tinjak zahtjeva državi za refundaciju samoobnove, a planira je poslati i obitelj Bobić. Više ne mogu čekati.

“Kaj bum deset godina čekala, kak je Plenković rekao da bude trajala obnova, ja bum platila nekome da tu šutu otpelja njima na Gornji grad jer već mi je dosta. Kad mi sami obnavljamo, da barem onda nešto oni naprave”, očajno je kazala Marica Bobić.

“Ja sam zvao, rekao sam ‘gospođo draga jesen je, 1. rujna, jeste se odmorili, jeste se posunčali, dajte molim vas pomognite, dajte da to bar srušimo’ i ona nakon svega toga meni veli ‘gledajte gospon Budek ja imam dobro rješenje za vas. Što? Idite na stan’. Da idem na stan, ja sam bolestan i kud da ja sad idem”, rekao je Vid Budek za N1.

Reakcija ministra graditeljstva Darka Horvata zasad nema. Reagirala je arhitektonska i urbanistička strukovna zajednica, poslali su otvoreno pismo Andreju Plenkoviću.

Dok se Plenković hvali, a na terenu je sasvim druga priča: “To nije obnova. Strah me i gubim nadu”

Komentiraj