‘Građani’ će poduprijeti Rajoya, no potpora vjerojatno neće biti dovoljna

EPA/CHEMA MOYA

Španjolska liberalna stranka Građani složila se u nedjelju da podupre premijera Mariana Rajoya na glasanju o povjerenju, no potpora vjerojatno neće biti  dovoljna da okonča osmomjesečni politički zastoj.

Rajoyeva stranka desnog centra Narodna stranka (PP) osvojila je najviše glasova na dvama općim izborima u prosincu i lipnju ali premalo za većinu, što je dovelo do višemjesečnih besplodnih političkih pregovora da sastavi koaliciju.

Građani, koji su dobili četvrto mjesto u oba izbora, rekli su u nedjelju da bi dodali svoja 32 zastupnička mjesta Rajoyjevim 137 na glasanju u srijedu, no to i dalje nije dovoljno za 176 potrebnih za apsolutnu većinu.

Očekuje se također da će PP dobiti potporu male konzervativne stranke s kanarskog otočja Kanarske koalicije.

“Uspjeli smo postići dogovor za 170 mjesta tako da Španjolska može imati vladu. To je velika brojka, ali nije dovoljna”, rekao je Rajoy na konferenciji za novinare na kojoj je pozvao druge stranke  da okončaju zastoj.

Rajoyu je potrebno da se oporbeni Socijalisti suzdrže od glasovanja no oni zasad čvrsto odbijaju olakšati mu put.

Građani su za svoju potporu tražili da se PP složi s popisom zahtjeva, uključujući provedbu antikorupcijskih mjera i reformu izbornog zakona kako bi se okončala diskriminacija manjih stranaka.

Ako Rajoy ne dobije potporu u parlamentu u srijedu, drugo glasanje će se održati u petak gdje će obična većina biti dovoljna da sastavi vladu.

Izgubi li na drugom glasanju tada će dobiti još dva mjeseca da pokuša oformiti vladu. Ako mu to ne uspije, Španjolska će morati na nove izbore.

Komentiraj